Alex P.: Hæv avisstøtte med 200 mio.

Smertegrænsen for de lokale dagblade er nået og eneste redning er at øge distributionsstøtten, mener adm. dir. for Vejle Amts Folkeblad.
Tine Brødegaard Hansen

For nylig slog de regionale mediehuse i Nordjylland og på Fyn til lyd for, at de bør få andel i public servicemidlerne til DR og TV 2-regionerne, som nyhedsleverandører eller ved at drive TV 2-regionerne.

Den idé er Alex Pedersen mildt sagt lunken ved. Som adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad ser han for sig, at de lokale dagblade bliver klemt i konstruktionen.

"Jeg kender ikke deres forslag i detaljer, men jeg har svært ved at se, at det skulle være vejen ud af krisen. For dem, der geografisk sidder på flæsket i Nordjylland og på Fyn, er det noget andet, men hvem skulle f.eks. have TV Midtvest? I det område er fire selvstændige lokale dagblade og en stor spiller, nemlig Herning Folkeblad, Morsø Folkeblad, Skive Folkeblad, Midtjyllands Avis og Midtjyske Medier. Hvis man ikke bliver en del af nyhedspakken, risikerer man at blive pint ud," siger Alex Pedersen.

Tre mio. kr. ekstra kan være nok
Det, der står højest på hans ønskeliste, når mediestøtten skal til diskussion, er flere penge. I 2008 modtog Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad cirka 4,6 mio. kr. i distributionsstøtte og havde et underskud på 800.000 kr. I begyndelsen af 2009 røg tæt på halvdelen af stillingsannoncerne og i maj blev en spareplan sat i gang.

"I dag er mediestøtten en livsvigtig del af driften for mange mindre dagblade, som må dreje nøglen om, hvis den forsvinder. I det store regnestykke betyder det ikke så meget, om man giver 300 eller 500 millioner kroner i distributionsstøtte til dagbladene. Hvis politikerne forhøjede puljen, ville de fleste lokalaviser med underskud gå i nul. Vi har ikke som de landsdækkende dagblade tjent flere hundrede millioner kroner i de fede år, som vi kan trække på. Hvis bare vi fik tre til fire millioner kroner mere årligt, ville vi langt hen ad vejen ikke have problemer, i hvert fald ikke de første mange år."

Er det så ikke en stakket frist at bede om flere penge?

"På sin vis jo, for det er ikke bare i Vejle eller i Danmark, at færre gider at betale for en avis, det er noget strukturelt. Problemet er, at hvis nyhederne rykker gratis på nettet, så forsvinder de lokale nyheder. Så kan hr. og fru Danmark selv lave journalistik som borgerjournalister, men er det upartisk og fair journalistik, som vi kender det?" siger Alex Pedersen og tilføjer:

"Hvis man kan give 3,3 mia. kr. for, at vi kan have nationalt public service-tv med DR, kan man vel også bruge en halv mia. kr. på at sikre lokale vagthunde, for i dag overlapper vi stort set ikke hinanden, så hvis nogle aviser lukker, forsvinder den lokale dækning."

Lokalaviser risikerer lukninger
Meldingen har indtil videre været, at der ikke følger en større pose penge med, når de nye scenarier for mediestøtten skal stilles op. Men Alex Pedersen holder på, at beslutningen om mere støtte eller ej ikke kan reduceres til kroner og øre. Allerede nu kan det nemlig ikke betale sig at holde liv i de lokale dagblade.

"Politikerne må beslutte, om de vil bevare de lokale dagblade, ellers må vi tage vores forretningskaskett på og i værste fald tage konsekvensen og lukke aviserne, lige som hvis man producerer dåseåbnere - og ingen har brug for dem mere. Så kan vi forsøge at leve af vores ugeaviser og radioer, men det bliver et meget anderledes og fattigere mediebillede."

Kritiske røster nævner, at jeres lokaldækning allerede nu er så gennemhullet, at I får svært ved at bruge vagthunde-argumentet over for politikerne, er der noget om det?

"Hvis vi må fortsætte med salamimetoden på grund af vores oplagsfald, så vil det ramme kvaliteten af avisen, for så lukker den ene lokalredaktion efter den anden på sigt. Hvis vi kun har ressourcer til at dække Vejle by, kan vi ikke fortælle Vejles politikere, hvad der foregår i kommunens yderområder og omvendt. Men så galt er det ikke i dag."

Læsertal trodser oplagsfald
Berlingske Media og Søndagsavisen opruster i øjeblikket lokaldækningen med deres sociale netværk dinby.dk og minby.dk i håb om, at brugerinteressen er der. Det mener Alex Pedersen fortsat er tilfældet også på print.

For selvom oplagstallet falder støt, er læsertallet mere stabilt. I 1. halvår 2009 faldt Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblads oplag med 6,6 pct. sammenlignet med 2008. Læsertallet på 71.000 i 1. halvår 2009 er derimod stabilt.

Det kan stille spørgsmålstegn ved pålideligheden af læsertallene, men tallene stemmer overens med den viden Alex Pedersen har om læsernes vaner.

"Folk vil gerne læse den journalistik, vi producerer, de vil bare ikke betale for det, så flere deler avisen. Det viser, at behovet for kvalitetsjournalistik ikke er forsvundet."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også