Navneforbud et slag i luften

Navneforbud i medierne mod jetset-kvinde holder næppe i landsretten, siger mediejurist.
Per Fanefjord Laursen

Journalisthøjskolens mediejurist Oluf Jørgensen peger på, at ifølge retsplejeloven skal domstolene tage hensyn til den offentlige interesse. Det taler imod navneforbud for kendt narkosigtet erhvervskvinde, når sagen vedrører en person, der har betroede poster i erhvervslivet.

"Det er derfor tvivlsomt om byrettens navneforbud holder i landsretten. Et andet principielt spørgsmål er om det kan kræves af et medie, at det fjerner en oplysning, der er publiceret og spredt til alle sider på internettet, før retten fastsatte et forbud.," siger han.

Sagen viser, at det i praksis kan være umuligt at hemmeligholde et navn, og i sådanne tilfælde er virker navneforbuddet som et slag i luften, vurderer Oluf Jørgensen.

Sagen startede i  fredags, hvor nyheden om, at en meget kendt erhvervskvinde med jetset-relationer var anholdt og sigtet i en narkosag kom ud. Ud på eftermiddagen nedlagde byretsdommer Birgitte Hersbøll forbud mod at nævne navnet på den narkosigtede jetset-kvinde.

Godt en halv time tidligere havde ekstrabladet.dk bragt nyheden om den bemærkelsesværdige anholdelse – og afsløret navnet på den 40-årige kvinde. Ekstra Bladets reporter i retten protesterede mod kendelsen efter de regler, som giver medierne ret til at protestere imod indskrækninger i den offentlige retspleje.

Men retten mente, at den narkosigtede ville blive unødigt krænket, hvis hendes navn kom ud.

Ekstra Bladet har kæret navneforbuddet,

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også