Mecom-kapitaljagt giver mere magt til bank

Mecom har sikret sig ny kapital ved at udstede flere aktier, men ikke alle blev solgt. Det giver mere magt til banken JP Morgan. Helt normalt, men kan få konsekvenser for Mecom, siger analytiker
Tine Brødegaard Hansen

Ved at udstede flere aktier i Mecom, har selskabet sikret sig ca. 1,1 mia. kr. i sin slukne pengekasse. Kun 70 procent af aktierne blev dog solgt, men investeringsbanken JP Morgan har opkøbt restaktierne. Banken var nemlig garant (underwriter) for aktieemissionen.

Banken vil dog næppe bruge magten til at gå imod Mecom-ledelsens ønsker, og deres ønske er at videresælge aktierne, siger Henrik Schultz, der er aktieanalytiker i Argo Securities.

"JP Morgan har arbejdet sammen med Mecom i mange år, og det er helt almindeligt, at banken hjælper et selskab, det er tæt knyttet til, ved at være garant for aktieemissionen. Det betyder, at Mecom har kunnet stole på at få den forventede kapital ind, og at revisorerne derfor kunne underskrive regnskaberne."

Hvis Mecom ikke lykkes med at afbetale på selskabets massive lån om et halvt år, når de forfalder igen, kan situationen dog ændre sig.

"Så står det JP Morgan frit at genoverveje deres position og krav til Mecom, men normalt er der intet problem i, at en investeringsbank står som garant. De har interesse i, at det går Mecom godt, fordi de har penge i selskabet."

Faren ved enhver aktieemission, der sætter flere aktier i omløb, er, at magtbalancen i selskabet forrykker sig.

"Der kan komme en 'dark knight' ind, som køber sig til kontrol med selskabet. Til syvende og sidst er en emission som at kaste en terning, man ved ikke hvordan udfaldet bliver."

Men i Mecoms tilfælde var aktieemissionen påkrævet for at sikre selskabet kapital. Andre årsager til emissioner kan være behov for kapital til nye investeringer, hvilket da også er den begrundelse Mecoms topchef David Montgomery selv fremhæver i en kommentar til aktieemissionen.

Det ideelle scenarie havde været, at alle aktier var blevet solgt.

"Hvis der var flere købere end der var aktier, kunne JP Morgan give de små aktionærer relativt flere aktier end de store aktionærer, fordi ledelsen har mere interesse i at der er mange små aktionærer, end i at der er få stærke, som i højere grad kan kræve medbestemmelse."

For et år siden ville en aktieemission have været en ren formssag. Før den økonomiske krise stod investorerne nemlig på tæerne af hinanden for at skyde ny kapital ind i virksomhederne i håb om høje afkast. Men optimismen vendte til ekstrem forsigtighed i kølvandet på krisens konkurser. Selvom der er tegn på opblødning og fornyet investeringslyst i markedet, var efterspørgslen på aktierne lavere, end Mecom havde forventet, vurderer Henrik Schultz.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også