Medieforsker: Fusionsplaner giver god mening

En fusion mellem Urban og Nyhedsavisen var en god idé, mener både en medieforsker og en mediekonsulent, der også undrer sig over koncernchef Lisbeth Knudsens reaktion.
Tine Br

En fusion mellem Urban og Nyhedsavisen var en god idé, mener både en medieforsker og en mediekonsulent, der også undrer sig over koncernchef Lisbeth Knudsens reaktion.

Oprulningen af begivenhederne op til Nyhedsavisens lukning minder om en bedre thriller. Mange ønskede hovedpersonen, Nyhedsavisen, død. Men hvordan blev mordet reelt udført og modtog Lund til slut penge for at svinge kniven over gratisavisen?

Ikke troværdige
Hverken Morten Lund eller David Montgomery kommer ud af historien om lukningsforløbet med særlig meget troværdighed, mener Morten Nielsen, der har fulgt mediemarkedet tæt i en årrække.

"De nye oplysninger bekræfter, at Morten Lund og David Montgomery har været i meget tættere forhandlinger end de har villet ud med. Jeg tvivler på, at vi endnu har fået hele historien, for når Morten Lund på tv siger, at han ville belåne pengene fra Mecom for at kunne foretage en solvent lukning, giver han stadig ikke svar på, hvorfor de skulle overføres til Morten Søndergaards virksomhed (det britiske selskab Comet Media Limited, red.)."

Reaktionen undrer
Fusionsplanerne for Urban og Nyhedsavisen, Jyllands-Posten i dag hævder har foreligget, virker fornuftige. Derfor undrer Lisbeth Knudsens kommentar til sagen som værende "løse rygter" Morten Nielsen.

"Der er intet mærkeligt i fusionsplanerne, det gælder om at få markedet konsolideret med færre spillere og ejerskaber. Det er mere mærkeligt, at Lisbeth Knudsen er afvisende i den grad. David Montgomery kan selvfølgelig have forhandlet uden hendes vidende, men hun kan vel se hans motiver til det under alle omstændigheder."

Fusionsaftale klogt
Også professor i Journalistik på Roskilde Universitetscenter, Jørgen Poulsen, er forundret over Lisbeth Knudsens reaktion.

"Er kilderne (til Jyllands-Postens artikel om fusionsplaner, red.) valide, så har der givetvis været kontakt mellem David Montgomery og Morten Lund," siger Jørgen Poulsen og tilføjer:

"En fusionsaftale ville have været klog, der ligger nogen stordrifsfordele i at slå to lignende produkter sammen, lige som Metroxpress og 24timer når det gælder husleje, salg, produktion, indhold og distribution."

Planer strandet
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger måtte Morten Lund låne alle de penge, han har brugt på Nyhedsavisen. De høje lån, hvoraf nogle er foretaget med 100 pct. rente, er formentlig årsagen til, at fusionsplanerne brød sammen, mener Jørgen Poulsen.

"Morten Lund har formentlig være skuffet over salget i juni måned og har været parat til at gå i forhandlinger med hvem som helst for at sikre sine lån. Fusionsforhandlinger er muligvis strandet på, at han ikke fik nok penge ud af dem til at betale sine lån med, for det har været hans hovedformål med at gå ind i forhandlingerne."

Død og borte
Selv har koncernchef i Berlingske Lisbeth Knudsen ikke ønsket at kommentere den fusionsplan, der tilsyneladende har ligget, men kalder det "løse rygter".

Til MediaWatch siger hun om sagen:

"Som nævnt agter hverken Montgomery eller jeg at kommentere yderligere på alle mulige rygter og historier om drøftelse vedrørende Nyhedsavisen. Nyhedsavisen er død og borte, og nu tror jeg at vi alle bør bruge kræfterne på andre ting."

Jyllands-Posten bringer i morgen endnu et kapitel i historien om det gådefulde forløb omkring Nyhedsavisen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også