Morten Lund-kontrakt kunne være endt i erstatningssag

Opdateret: Problematisk for Morten Lund og David Montgomery, hvis de havde sat deres underskrifter på kontrakten om Nyhedsavisens lukning, vurderer lektor i jura på CBS.

Tine Br
Opdateret: Problematisk for Morten Lund og David Montgomery, hvis de havde sat deres underskrifter på kontrakten om Nyhedsavisens lukning, vurderer lektor i jura på CBS.

Hvis Morten Lund havde haft held med at få David Montgomerys underskrift på en kontrakt om at betale 139 mio. kr. til selskabet Comet Media Limited, ejet af Morten Lunds forretningspartner, Morten Søndergaard, kunne det være endt i en erstatningssag fra mindretalsaktionærerne i Stodir Invest, vurderer lektor i jura, Caspar Rosen. Stodir Invest ejer 15 procent af aktierne i Nyhedsavisens moderselskab, 365 Media Scandinavia - og millionhonoraret skulle på dække konsulentydelser, men på betingelse af at Nyhedsavisen lukkede.

"Hvis Morten Lund var eneaktionær, kunne han gøre hvad han ville, men det er relevant at spørge, om han med kontrakten ville berige sig selv på bekostning af minoritetsaktionærerne? Det er en klasisk konflikt, og vi har nogle helt klare regler, der siger, at man ikke må misbruge sin position som majoritetsaktionær. Hvis Morten Lund sætter sine egne interesser over selskabets, vil minoritetsaktionærerne være meget skuffet, for så ville han have tilsidesat deres interesser, og det kunne være endt i en erstatningssag."

Stort problem
David Montgomery nægter at have set aftaleudkastet, og det er under alle omstændigheder klogt, mener Caspar Rose:

"Udformningen af aftalen lyder som en mulig konkurrenceklausul, der skulle pålægge Morten Lund restriktioner om ikke at påtage sig tilsvarende arbejde i de næste par år. Det er lovligt nok. Det interessante er, at det er et stort problem, hvis David Montgomery havde underskrevet og dermed forsøgt at begrænse mediemarkedet," siger Caspar Rose og tilføjer:

"Kontrakten er ikke et strafferetligt, men et konkurrenceretligt problem for hans vedkommende. Der er relativt få spillere på markedet, og hvis Konkurrencemyndighederne vurderede, at Nyhedsavisens lukning ville give Montgomerys danske selskab, Berlingske Media, en dominerende position, der hindrede de fri markedskræfter, så ville det være problematisk."

Kontrakten ikke gyldig
Caspar Rose mener ikke, at et enkeltstående tilfælde ville have fået alvorlige konsekvenser for Mecom, men hvis lignende aftaler viste sig at være indgået i flere tilfælde, ville det være misbrug af Mecoms position, hvilket kunne udløse store bøder og i sidste ende "konfiskering af hele molevitten".

Men eftersom kontrakten ikke blev underskrevet af parterne, er den ikke gyldig og dermed ikke strafbar - et grundlag som Enhedslistens Per Clausen ellers har fremført i sin politianmeldelse af Morten Lund.

I den kontrakt Morten Lund offentligt forholder sig til, og som hans advokat har udfærdiget, indgår det, at Mecom-chef og Berlingske Media-ejer David Montgomery skulle betale 139 mio. kr. til det engelske selskab Comet Media Limited, der er ejet af Morten Lunds forretningspartner, Morten Søndergaard.

Kontrakten sikrer det britiske selskab en mediekonsulentopgave for Mecom Group til den nette sum af 139 mio. kr. (15 mio. pund), fordelt i tre rater over to år. Betingelsen for de højt betalte konsulentopgaver var, at Nyhedavisen ikke længere eksisterede. En aftale Morten Lund under sin optræden på Iværk08 i lørdags kaldte for rent bluff ifølge Business.dk.

Lektor, Ph.D. Caspar Rose er tilknyttet Department of International Economics and Management på CBS samt Center for Corporate Governance. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også