Carat: Annoncørerne bliver taberne

Annoncørerne skal forvente højere priser. Kun et spørgsmål om tid før 24timer opgives som selvstændigt brand, mener mediechef.
Tine Brødegaard Hansen

Annoncørerne skal forvente højere priser. Kun et spørgsmål om tid før 24timer opgives som selvstændigt brand, mener mediechef.

Mediechef for printmedier i Carat, Gitta Steffensen tror ikke, at der er økonomi i at bevare de to selvstændige gratisavisbrands på længere sigt, den stærkeste spiller på markedet og hovedaktionær i det nye selskab, Metro International, bliver vinderen med brandet Metroxpress.

"Det er en proces, der er sat i gang. De områder hvor aviserne ikke overlapper hinanden, vil blive løst af, at det 24timer gør godt et sted, vil blive overtaget af Metroxpress, men det er svært at sige, hvornår det sker."

Hvad kommer fusionen til at betyde for annoncørerne?

"Vi har stadig tre gratisaviser tilbage, men på et tidspunkt vil annoncørerne møde nogle højere annoncepriser. Urban og Nyhedsavisen kunne principielt lave samme øvelse, på den måde kunne annoncepriserne blive hævet endnu mere. Alt er muligt, for to år siden ville man ikke engang have troet at et etableret bladhus kunne eje en gratisavis."

Fusionen kommer ikke bag på mediebureauet Carat, en konsolidering af markedet har været ventet og ønsket, da der ikke var økonomi i have fire selvstændige gratisaviser på markedet. Selvom det er nærliggende at tro, at det er i mediebureauets og annoncørernes interesse med svage medier der underbyder hinanden, mener Gitta Steffensen det er mere hensigtsmæssigt med en konsolidering og medier der står stærkt.

"For os som mediebureau er det en ok udvikling, men de der taber på fusionen er annoncørerne, der må regne med at der kommer stigende annoncepriser, som mediebureau har vi længe kunnet se, at det var den vej det gik."

Annonce-pakkeløsninger svær succes

Med hensyn til optimeringen af annoncesalget, der vil være en af de oplagte synergimuligheder for det nye selskab, hvor JP/Politiken har 24,5 pct. af aktieandelen, er Gitta Steffensen skeptisk på den korte bane.

"JP/Politikens Hus har før eksperimenteret med pakkeløsninger uden den store succes, de tænker nok mere over, hvordan de vil gribe det an denne gang. Annoncesystemet bliver nok nærmere en trappetrinsraket, hvor kunderne selv kan vælge undervejs. Men jeg vil tro, at parterne er i vildrede med, hvad de ender ud med."

Store forskelle i ledelse

Media director i Deloitte, Gorm Wesing Flyvholm, er blandt de der er positive over for de mulige synergieffekter af fusionen mellem de to gratisaviser og JP/Politikens fortsatte involvering i det nye selskab. Også Gitta Steffensen mener der er spændende nye og nødvendige muligheder at udforske, men eksekveringen kan blive sværere end som så.

"Faktisk er tre organisationer involveret i det nye selskab (Metro International, A-pressen og JP/Politikens Hus), de er meget forskellige med hensyn til ledere, chefredaktører og regler for hvad man må og ikke må, så det bliver ikke nogen nem vej, men de er nødt til at lave en samlet annonceløsning for at spare ressourcer. Selvom man har intentionen om at ændre strukturen, så tager det jo tid."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også