MediaWatch

Lektor: Berlingske-undersøgelse af ansattes adfærd på sociale medier kan være ulovlig

Det kan være brud på persondataloven, at Berlingske Medias topchef, Anders Krab-Johansen, fik eksternt bureau til at lave en rapport over udvalgte mediepersoner og medarbejderes adfærd på sociale medier, lyder det fra lektor i digital forvaltning. Krab-Johansen afviser kritikken.

Foto: PR/Berlingske Media

Koncernchef i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, kan være i karambolage med persondataloven, GDPR, fordi han i slutningen af 2021 hyrede bureauet Ulobby til at udarbejde en rapport over udvalgte medarbejdere og mediepersoners adfærd på sociale medier. Det vurderer Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet med ekspertise inden for databeskyttelse, i et interview med 24syv.

Hendes vurdering er baseret på, at flere af de personer, der er undersøgt og nævnt i rapporten, ikke har kendt til den, og ifølge persondataloven kræves det bl.a., at behandling af personlige oplysninger har et sagligt formål, og at behandlingen er nødvendig af hensyn til samfundets interesse.

“Når jeg løber reglerne igennem, så er der så mange, hvor jeg tænker, at det ikke hænger sammen,” siger Hanne Marie Motzfeldt til 24syv og tilføjer, at et brud på Persondataloven kan resultere i alt mellem en bøde og en fængselsstraf.

Anders Krab-Johansen mener dog ikke, der er noget at komme efter juridisk.

”Rapporten er udarbejdet og behandlet indenfor rammerne af GDPR, og det er blevet vurderet af husets juridiske ansvarlige. Rapportens formål var at give et overblik over Metoo-mediedækningen i Danmark, hvori husets egne medier indgår,” skriver Anders Krab-Johansen i en kommentar til 24syv.

I sidste uge fortalte Anders Krab-Johansen til MediaWatch, at oplysningerne i undersøgelsen udelukkende kom fra offentligt tilgængelige datakilder såsom medier og sociale medier.

Det var Frihedsbrevet, der i sidste uge afslørede, at Berlingskes topchef havde fået det eksterne bureau til at kortlægge medarbejdernes aktiviteter, efter forløbet som udløste en fratrædelse for den nu tidligere ansv. chefredaktør på B.T. Michael Dyrby, efter afdækningen af metoo-sager på TV 2, mens han var chef for tv-stationen.

Krab-Johansen beklager over for medarbejdere: ”Kritikken er berettiget”

Medie: Berlingske Media hyrede tidligere FE-ansat til at lave baggrundstjek af ny B.T.-chef

Berlingske-medarbejdere udtaler kritik af Krab-Johansen for intern undersøgelse

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs