MediaWatch

Her er de nominerede til Cavlingprisen 2021

Cavling-kommiteen har fredag ringet til i alt ni journalister bag fire nominerede projekter fra henholdsvis DR, Ekstra Bladet, B.T. og Fagbladet 3F.

Foto: Andreas Haubjerg/Ritzau Scanpix

De nominerede til årets Cavling er nu fundet og har fredag fået besked. Det fremgår på Dansk Journalistforbunds hjemmeside.

Fire journalistiske projekter er nominerede til den journalistiske hæderspris, som i alt ni journalister står bag.

Kødædende bakterier og børn i fangelejre

Det første er artikelserien "Mettes uønskede børn", som journalisterne Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio fra Ekstra Bladet står bag.

Artikelserien handler ifølge nomineringen om regeringens dobbeltspil i sagen om de danske børn i Syrien og er nomineret for igennem "vedholdende arbejde og fortrolige efterretningsoplysninger" at have afsløret, at magthaverne har tilbageholdt væsentlig viden om de danske børn i de kurdiske fangelejre.

"Igennem hele serien fastholder journalisterne blikket for både det, der skete i regeringskontorerne og konsekvenserne for de børn, det hele handler om," lyder det i begrundelsen for nomineringen.

Den næste nominerede er Jonatan Placing for dokumentarserien "De kødædende bakterier", som blev vist på DR og handler om sygdomsforløb, der viser konsekvenserne af sundhedsvæsenets svigt, når det kommer til kødædende bakterier.

"Placing står for et vedholdende graverarbejde, der på trods af modstand fra myndighederne, gav adgang til lydfilerne bl.a. fra patienternes samtaler med sundhedsvæsenet. Derudover udviser Placing stor empati som interviewer. Det får de nøgne interviews til at stå rent, gøre et stort indtryk på seeren og understrege fortællingernes væsentlighed," lyder det i begrundelsen for nomineringen af projektet.

Minksag og udenlandske landbrugsarbejdere

Det fjerde nominerede projekt har fået titlen "Minksagen" og dækker over B.T.-journalist Jacob Fribergs afdækning af "hvordan regeringstoppen og ledende embedsmænd agerede i forbindelse med ordren om, at alle mink i Danmark skulle aflives".

"Gennem aktindsigter og klager til både Statsministeriet og ombudsmanden fastholdt Jacob Friberg presset for at få adgang til sms-beskeder mellem nogle af sagens hovedpersoner og var dermed med til at blotlægge, at både statsministerens og ledende embedsmænds sms’er var blevet slettet," lyder det bl.a. i Kavlingskommiteens begrundelse.

Sidst men ikke mindst er 3F-journalisterne Morten Halskov, Susanne Junker og Anders Palm Olesen nomineret for deres artikelserie "Bondefanget i Danmark", hvor de dokumenterer omfattende udnyttelse af udenlandske arbejdere i det danske landbrug.

"Deres afsløringer omfatter sager, hvor østeuropæiske landbrugsarbejdere hver måned bliver tvunget til at levere tusindvis af deres lønkroner tilbage til deres arbejdsgiverne, og hvordan agenter tager 15.000 kr. for at skaffe falske papirer, der gør det muligt for østeuropæere uden landbrugsbaggrund at arbejde i dansk landbrug. Afsløringerne dokumenteres af kilder i miljøet, aktindsigt og samtaler med både importerede landbrugsarbejdere og implicerede landmænd," lyder det i begrundelsen for Cavling-nomineringen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opskalering i Egmont, tv-tal fra året der gik og oprustning på cybersikkerhed har været med til at sætte farve på denne uge i den danske mediebranche. Få overblik over paletten med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs