MediaWatch

JP/Politikens Hus sælger ugeaviser fra – og bliver medejer af svensk mediehus

JP/Politikens Hus trækker sig fra det sydsvenske ugeavismarked og sælger de sydsvenske ugeaviser til Bonniers HD-Sydsvenskan, som det danske avishus samtidig bliver minoritetsejer af.

Foto: Ritzau Scanix/Finn Frandsen

Efter 18 år på det svenske ugeavismarked lægger JP/Politikens Hus forretningen om og sælger de svenske aktiviteter i Lokaltidningen fra. Det fremgår af en pressemeddelelse fra koncernen.

I handlen med svenske HD-Sydsvenskan, der er en del af den svenske Bonnier-koncern, frasælger JP/Politikens Hus koncernens 28 svenske ugeaviser. JP/Politikens Hus indgår samtidig partnerskab med HD-Sydsvenskan og bliver minoritetsejer med en ejerandel på 7,3 pct.

"Det har været en stor glæde at bedrive lokaljournalistik i Sverige. Lokaltidningen når i dag over 500.000 læsere, og bidrager med lokale nyheder og informationer til en lang række svenske lokalsamfund. Men det er en lige så stor glæde, at Lokaltidningen nu bliver en del af Sydsveriges største medievirksomhed som led i den naturlige konsolidering på det svenske mediemarked. Vi har den største respekt for såvel HD-Sydsvenskan som Bonnier, og vi ser frem til at blive medejer. Samtidig er der grund til at takke Lokaltidningens ledelse og medarbejdere for en kæmpe indsats i regi af JP/Politikens Hus," siger Stig Ørskov, adm. direktør for JP/Politikens Hus, i pressemeddelelsen.

Udvider aftryk

HD-Sydsvenskan står blandt andet bag de regionale dagblade Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad, der har en daglig rækkevidde på 531.000 læsere på print og digitalt. Huset er en del af Bonnier News, der også ejer erhvervsavisen Børsen, og havde ifølge meddelelsen en omsætning sidste år på 965 mio. svenske kr. (cirka 668 mio. danske kr.).

Adm. direktør for Bonnier News og HD-Sydsvenskan, Anders Eriksson, udtaler i forbindelse med handlen:

"Det overordnede mål for Bonnier News er at være den førende nyhedsaktør i Sverige. Vi befinder os i en fase med stærk tilvækst og har allerede tidligere i år taget aktivt del i konsolideringen på det svenske marked for lokalaviser med overtagelsen af MittMedia. Overtagelsen af Lokaltidningen er et naturligt strategisk skridt for os og vil yderligere forstærke Bonnier News’ tilstedeværelse i det sydlige Sverige. Vi tror på, at lokaljournalistik af høj kvalitet formår at engagere læsere og skabe digitale læserindtægter, og vi ser frem til i samarbejde med JP/Politikens Hus at skabe forudsætningerne for fortsat fremgang for HD-Sydsvenskan," siger Anders Eriksson.

I forbindelse med handlen sætter JP/Politikens Hus adm. direktør Stig Ørskov sig i bestyrelsen for HD-Sydsvenskan.

Svensk hovedpine

JP/Politikens Hus lancerede de først ugeaviser på det sydsvenske marked i 2001 og har siden udvidet porteføljen, der er en del af Politikens Lokalaviser. Forretningen har de senere år været et problembarn i ugeavisforretningen, der nu konsolideres med frasalget.

I 2017 gennemførte JP/Politikens Hus et ledelsesskifte og indsatte tidligere direktør for Politikens Lokalaviser, Jan Halling, som chef for Lokaltidningen for at vende udviklingen i Sverige. Det lykkedes dog ikke i seneste årsregnskab.

"Udviklingen i den svenske forretning har på flere området været tilfredsstillende, men grundet den tilspidsede konkurrencesituation er det samlede resultat forsat negativt," skrev Politikens Lokalaviser i regnskabet for 2018.

Det er anden gang inden for få år, at JP/Politikens Hus indgår en handel med Bonnier. Sidst var opkøbet af 49 pct. af erhvervsavisen Børsen.

Disclaimer: MediaWatch er en del af Watch Medier under JP/Politikens Hus, men har redaktionel frihed til at dække JP/Politikens Hus som alle andre medievirksomheder. Medarbejderne på MediaWatch sidder på egen adresse og deltager ikke i orienterende medarbejdermøder i JP/Politikens Hus.

Mere fra MediaWatch

Watch Medier opruster og udvider i Norge

Ansættelsen af nyhedsredaktør er en del af danske Watch Mediers norske søstermediers ekspansion. I løbet af 2022 skal han stå for lanceringen af to nye branchemedier.

45.000 så europæisk fodboldkamp hos lokalmedie

Redaktionschef kalder seertallene for ”rigtig flotte” i en lederartikel, efter at regionalavisen sikrede sig rettighederne til at vise Viborg FF’s Conference League-kamp på sin hjemmeside.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs