Corydon: "Der er brug for at advare mod udsigten til et smalt forlig"

I Børsens leder advarer direktør og ansv. chefredaktør Bjarne Corydon politikerne mod at indgå et smalt medieforlig, som kan risikere at blive rullet tilbage næste år. Vi er tæt på en situation, hvor fremtiden for medierne bliver en del af en kommende valgkamp, mener han.
Børsens adm. direktør og ansv. chefredaktør, Bjarne Corydon | Foto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup
Børsens adm. direktør og ansv. chefredaktør, Bjarne Corydon | Foto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup

Når der de kommende måneder forhandles et nyt medieforlig, som afløser det nuværende ved årets udgang, bør politikerne på hver sin side af den politiske midterlinje strække sig nogle ekstra centimeter for at nå hinanden og undgå en smal aftale. Det skriver Bjarne Corydon, adm. direktør og ansv. chefredaktør på Børsen, i avisens leder.

Anledningen er fredagens udmelding fra VLAK-regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet enige om at spare 20 pct. af DR's budget og omlægge licensopkrævningen til en skattefinansiering af public service-medierne. Den sidste del er der bred opbakning til fra politisk hold. Den første del har fået udsigten til et bredt medieforlig til at vakle.

Der er ifølge Bjarne Corydon ingen tvivl om, at der kan spares i DR, at der er behov for forandring i statsradiofonien, men det er sekundært, mener han.

"Ingen tvivl om, at det var blevet tid til forandring. DR kan naturligvis effektiviseres. Det er godt med konkurrence og pluralisme i leveringen af public service, licensen forekommer indlysende oldnordisk, og de private mediehuse, inklusive os her på Børsen, har med rette set deres nødvendige digitale omstilling udfordret af statslig dominans. Det er bare alt sammen underordnet i forhold til et fælles mål om, at den fjerde statsmagt fungerer efter hensigten(...)," skriver Bjarne Corydon.

"Derfor er der brug for at advare mod udsigten til et smalt forlig, der kan gøre mediernes situation direkte afhængig af de politiske blokkes styrkeforhold. Det nuværende brede forlig binder året ud. Valget kommer senest seks måneder senere. Hvis flertallet skifter, står det rød blok frit for at rydde bordet og skubbe udviklingen i den stik modsatte retning. Vi er altså meget tæt på en situation, hvor fremtiden for landets medier bliver en del af den kommende valgkamp."

Derfor bør politikerne strække sig en ekstra gang for at sikre stabilitet omkring mediernes vilkår i en ny forligsperiode, der - hvis det følger traditionen - varer fire år. Det bør være et "fælles anliggende, der trumfer ideologi og mærkesager", lyder det.

Kulturminister Mette Bock (LA) oplyste mandag på Facebook, at regeringens medieudspil først ser dagens lys efter påske. Forklaringen er, at regeringen og Kulturministeriet ifølge Mette Bock har fået afklaring på ambitionen om at sælge TV 2 fra EU-Kommissionen. Først efter regeringens udspil er præsenteret vil medieforhandlingerne blive indledt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også