Dansk lov om alderstjek på digitale platforme droppes - satser på EU

Regeringen satser på europæisk løsning for alderstjek på techgiganters platforme frem for en dansk lov.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) vil alligevel ikke fremsætte lovforslag om aldersverifikation på digitale platforme ved særligt indhold, da EU-Kommissionen har erklæret lignende lov i Frankrig for ugyldigt. (Arkivfoto). | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) vil alligevel ikke fremsætte lovforslag om aldersverifikation på digitale platforme ved særligt indhold, da EU-Kommissionen har erklæret lignende lov i Frankrig for ugyldigt. (Arkivfoto). | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
af ritzau

Regeringen har droppet planerne om en dansk lov, der skulle stille krav til de såkaldte techgiganter om aldersverifikation på deres platforme.

For det har vist sig umuligt at indføre en sådan lov, og derfor satser Danmark nu på en europæisk løsning. Det fortæller erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Af regeringens lovprogram for den nuværende folketingssamling fremgår det, at regeringen ville fremsætte en ”lov om aldersverifikation på platforme med ikke alderssvarende indhold”.

Det følger af en anbefaling fra regeringens tech-ekspertgruppe. Loven skulle udformes, så personer under 16 år ikke kunne få adgang til indhold, der ikke er alderssvarende, på platforme som eksempelvis Twitter, Tiktok, Youtube og Instagram.

Et lignende lovforslag har været undervejs i Frankrig. Men EU-Kommissionen har erklæret det ugyldigt ifølge Erhvervsministeriet.

Derfor har Danmark rettet blikket mod en fælles europæisk løsning, forklarer Morten Bødskov.

Han siger, at EU-Kommissionen er kommet op i et ”højere gear” på området efter pres fra blandt andet Danmark.

”Det er kun rigtigt, at vi griber det an via EU, for det er per definition grænseoverskridende.”

”Det, der er udfordringen med nationale løsninger i den her sammenhæng, er, at de store techgiganter indtil videre har haft held med at udnytte forskelle i de nationale løsninger,” siger Morten Bødskov.

Ministeren kan ikke klart sige, hvornår han forventer, at der er en implementeret aldersverifikation på techgiganters digitale platforme i EU.

”Det vigtigste er, at der er sendt et ret klar signal fra kommissionen, og at vi presser på.”

Morten Bødskov tilføjer, at der allerede snart kommer nye rammer for digitale platforme, når EU’s tech-reguleringslovgivning, kaldet Digital Services Act, træder i kraft i starten af det nye år.

Det er denne lovgivning, som EU-Kommissionen nu vil bygge videre på i forhold til aldersverifikation, lyder det.

Sammen med digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) er Morten Bødskov klokken 10 onsdag kaldt i samråd af SF, hvor de skal redegøre for regeringens overvejelser i forhold til en aldersverifikation på sociale medier og internettet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også