Nordisk Film Biografer indgår samarbejde om ny Palads-bygning

En bevaring af Palads vil ikke redde biografen, mener adm. direktør i Nordisk Film Biografer. Biografkæden vil i samarbejde med Gernes-Fonden se på, hvordan skitserne kan videreudvikles. 
Et af de tre skitseforslag, der blev præsenteres sidste år, er skitsen til "Klassisk Palads." | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Et af de tre skitseforslag, der blev præsenteres sidste år, er skitsen til "Klassisk Palads." | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Nordisk Film Biografer og Klara Karolines Fond - også kendt som Gernes-Fonden - indgår en samarbejdsaftale om udviklingen af fremtidens Palads-biograf. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Formålet med samarbejdet er, at bygningen bibeholdes, samtidig med at Palads ”fornyes til en moderne biograf.” 

Det betyder, at de to parter har indledt dialog om skitsen til ”Klassisk Palads”, som er et af tre skitseforslag, der blev præsenteret af Cobe og Nordisk Film Biografer i november sidste år 2022. Her vil de også se på, hvordan skitsen kan videreudvikles, lyder det.

”Gernes’ kunstneriske vision var at skabe et værk for folket, hvor udsmykning, bygning og daglig brug fungerer i et ligeværdigt samspil, og med skitsen Klassisk Palads kan det samspil videreføres. Derfor ser vi frem til at samarbejde med Nordisk Film Biografer om at udvikle den fremtidige Palads-bygning med fokus på, at der vil være maksimal kunstnerisk bevarelse, der integrerer Gernes’ værk med den nye bygning,” udtaler Bibi Henriksen Saugman, som er projektchef i Gernes-Fonden. Fonden blev stiftet af Aase og Poul Gernes, hvor sidstnævnte var kunstneren bag udsmykningen af Palads.

Kort før påske blev materialet til en startredegørelse afleveret til København Kommune, fremgår det af meddelelsen. 

”Vi har arbejdet længe og seriøst med at inddrage alle synspunkter, og vi er glade for, at vi kan fortsætte dialogen med Gernes-Fonden omkring Klassisk Palads. Palads har brug for en fornyelse, da vi ellers på sigt kan blive tvunget til at lukke biografen. Vi håber, at vi får mulighed for at lande et godt kompromis til glæde for både biografens gæster, kunsten - og for hele København,” udtaler Asger Flygare Bech-Thomsen, som er adm. direktør i Nordisk Film Biografer.

Fremtiden for Palads Biograf har ad flere gange været til diskussion, og senest har Konservative og Alternativet stillet et forslag om en såkaldt bevarende lokalplan, som vil betyde, at der ikke ændres på bygningens ydre. Men en bevaring af bygningen er ikke den rigtige løsning, udtaler Asger Flygare Bech-Thomsen i en skriftlig kommentar om forslaget til MediaWatch.

”En bevaring af Palads vil ikke redde det faldende gæstetal, for gæsterne efterspørger større sale med bedre lyd og billede – noget, der ikke kan skabes i den eksisterende bygning,” skriver Asger Flygare-Thomsen.

Ifølge stiller af forslaget, Karina Bergmann (K), som er medlem af Kultur og Fritidsforvaltningen, og medstiller Troels Jakobsen, som er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Alternativet, er ingen af de tre skitse-forslag fra Nordisk Film Biograferer en god idé. De mener, at det ville være en fejl at rive ”et stykke kulturarv” ned. 

Men denne politiske vurdering er ærgerlig, skriver den adm. direktør i Nordisk Film Biografer.

”Vi håber meget, at de andre partier i Københavns Borgerrepræsentation vil vise ansvarlighed og gøre det muligt at forny Palads, så der fortsat kan være en bred og folkelig biograf på Axeltorv.”

Torsdag skal borgerrepræsentationen tage stilling til et forslaget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også