EU-professor: Vestager får en toppost med bid i

Margrethe Vestager bliver belønnet for sit gode arbejde med en toppost i EU-Kommissionen, mener professor.
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der er "absolut" tale om en toppost til Margrethe Vestager, som i den kommende EU-Kommission står til at blive næstformand med ansvar for det digitale område og konkurrence.

Sådan lyder vurderingen fra Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

"Hun får noget, der virkelig er bid i. Man havde måske frygtet, at de her næstformænd ville ende på toppen af kransekagen uden rigtig mulighed for at præge politikken. Men det er i hvert fald ikke det, der ligger ikke i kortene."

"Hun bliver belønnet for det gode arbejde, hun har gjort før, og så får hun tilført den her nye prioritering af det digitale område. Så det er virkelig noget, kommissionen vil lægge vægt på de næste fem år sammen med klima," siger hun.

Tirsdag har EU's kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, præsenteret det hold, som – hun ønsker – skal udgøre EU-Kommissionen fra 1. november.

Blandt formands hovedprioriteter

I de seneste fem år har Margrethe Vestager haft tjansen som konkurrencekommissær, hvor hun har fået både venner og fjender. 

Hun har blandt andet været i centrum, når hun har udskrevet historisk store bøder til eksempelvis software- og it-virksomheden Google.

Det digitale område er en af Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission. 

"Hele det digitale er et område, der er rigtig stor fokus på. Ikke bare i EU, men i rigtig mange medlemsstater. Det handler om at få en digital infrastruktur i medlemslandene."

"Men det handler også om at sikre os mod snyd og bedrag på nettet. Det er et kæmpe område, der optager borgerne meget," siger Marlene Wind.

Ifølge Wind skal Vestager nu ud og "sælge" det digitale område, ligesom hun har formået at gøre med konkurrenceområdet.

Parlament skal godkende kommission

Vestager har været en fremtrædende figur som konkurrencekommissær, mener Marlene Wind, der ikke er i tvivl om, at vi nu kommer til at se endnu mere til den danske kommissær.

"Det kan jeg slet ikke forestille mig andet. Det er der overhovedet ikke nogen tvivl om," siger Marlene Wind.

Vestager får desuden en særlig rolle som hovedansvarlig for en række underområder, som andre kommissærer har fået særligt ansvar for. Det gælder blandt andet det indre marked, innovation og job.

Det er nu op til EU-Parlamentet, om det kommissærhold, som Ursula von der Leyen har præsenteret, også skal tiltræde om lidt under to måneder.

Alle kandidater skal således igennem en individuel høring i relevante udvalg i EU-Parlamentet, som siden skal stemme om den samlede kommission.

Det sker normalt, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før parlamentet vil godkende hele pakken. 

Vestager havde ingen problemer, da hun var til høring i EU-Parlamentet første gang i 2014.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også