Vestager bliver kommissær for det digitale og konkurrence

Den danske EU-kommissær får flere opgaver efter 1. november, bekræfter EU-Kommissionens kommende formand.
Foto: Francois Walschaerts/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Francois Walschaerts/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

EU's kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, havde en overraskelse med i hatten, da hun præsenterede det hold, som - hun ønsker - skal udgøre EU-Kommissionen fra 1. november. 

Der gik et "uhh" gennem pressesalen, da tyskeren afslørede, at Margrethe Vestager ud over en ny rolle som næstformand for det digitale område også skal fortsætte som konkurrencekommissær. 

Det job har den danske kommissær fået både venner og fjender for i de seneste fem år, da hun har udskrevet historisk store bøder til blandt andet amerikanske it-virksomheder som Google. 

Det digitale område er en af Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission.

Vestager får desuden en særlig rolle som hovedansvarlig for en række underområder, som andre kommissærer har fået ansvar for. Det gælder blandt andet det indre marked, innovation og job. 

Hollænderen Frans Timmermans, som i den afgående EU-Kommission er første næstformand, får ansvar for klimaet, som er en anden topprioritet for von der Leyen. Han får også hovedansvaret for en stribe andre områder.

Det er nu op til Europa-Parlamentet, om det kommissærhold, som Ursula von der Leyen, tirsdag har præsenteret, også skal tiltræde om lidt under to måneder. 

Alle kandidater skal således møde til høring i relevante udvalg i parlamentet, som siden skal stemme om hele kommission.

Det sker normalt, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før parlamentet vil godkende hele pakken. 

Vestager havde ingen problemer, da hun var til høring i EU-Parlamentet første gang i 2014

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også