Produktionsstop har fået filmarbejdere til at droppe branchen

Ledigheden blandt filmarbejdere er kun steget svagt som følge af konflikten om rettighedsbetaling, fordi mange er gået over til fuldtidsarbejde i andre fag. Foreningsformand frygter mangel på hænder.
Foto: Rikke Kjær Poulsen/KULTUR
Foto: Rikke Kjær Poulsen/KULTUR

På trods af, at der har været sat prop i udvikling og produktion af ny tv-fiktion i Danmark i det meste af 2022, er ledigheden blandt filmarbejdere i september og oktober kun henholdvist 12 og 4,2 pct. højere end i samme måneder i 2019. Det skriver Politiken, som har tallene fra a-kassen FTF-a.

Det skyldes ifølge bestyrelsesmedlem for Film- og tv-arbejderforeningen, FAF, Michael Tøt Kromand bl.a., at filmarbejdere som lyd- og lysfolk har søgt ud af filmbranchen og ind i mere sikre jobs i andre fag såsom byggebranchen. Han udtaler til Politiken bekymring for, at det vil give en flaskehals med manglende arbejdskraft, hvis der kommer mere gang i hjulene i produktionsbranchen.

”Vores branche er ikke en fornuftig branche med fast arbejde og faste arbejdstider, der passer til et familieliv. Når folk først oplever noget andet med ordentlige arbejdsforhold, hvorfor så gå tilbage igen?” siger han til Politiken.

Udviklings- og produktionsstoppet har i gang det meste af 2022 grundet en konflikt mellem rettighedsforeningen Create Denmark og landets store tv- og streamingudbydere om betaling af vederlag. Der er dog efter lang tids forhandling gødet olie på vandene, og Create Denmark har fået aftaler i hus med TV 2 og Viaplay, mens forhandlinger med Netflix fortsat er i gang.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også