MediaWatch

Produktionsstop har fået filmarbejdere til at droppe branchen

Ledigheden blandt filmarbejdere er kun steget svagt som følge af konflikten om rettighedsbetaling, fordi mange er gået over til fuldtidsarbejde i andre fag. Foreningsformand frygter mangel på hænder.

Foto: Rikke Kjær Poulsen/KULTUR

På trods af, at der har været sat prop i udvikling og produktion af ny tv-fiktion i Danmark i det meste af 2022, er ledigheden blandt filmarbejdere i september og oktober kun henholdvist 12 og 4,2 pct. højere end i samme måneder i 2019. Det skriver Politiken, som har tallene fra a-kassen FTF-a.

Det skyldes ifølge bestyrelsesmedlem for Film- og tv-arbejderforeningen, FAF, Michael Tøt Kromand bl.a., at filmarbejdere som lyd- og lysfolk har søgt ud af filmbranchen og ind i mere sikre jobs i andre fag såsom byggebranchen. Han udtaler til Politiken bekymring for, at det vil give en flaskehals med manglende arbejdskraft, hvis der kommer mere gang i hjulene i produktionsbranchen.

”Vores branche er ikke en fornuftig branche med fast arbejde og faste arbejdstider, der passer til et familieliv. Når folk først oplever noget andet med ordentlige arbejdsforhold, hvorfor så gå tilbage igen?” siger han til Politiken.

Udviklings- og produktionsstoppet har i gang det meste af 2022 grundet en konflikt mellem rettighedsforeningen Create Denmark og landets store tv- og streamingudbydere om betaling af vederlag. Der er dog efter lang tids forhandling gødet olie på vandene, og Create Denmark har fået aftaler i hus med TV 2 og Viaplay, mens forhandlinger med Netflix fortsat er i gang.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs