Advokat om TV 2-salg: Regeringen står med samme hovedpine

Dagens EU-domme ændrer ikke grundlæggende ved det puslespil, staten skal få til at gå op, hvis salgsplanerne om TV 2 skal gennemføres, mener advokat med speciale i EU- og konkurrenceret.
Foto: Ebbe Rosendahl/TV 2
Foto: Ebbe Rosendahl/TV 2

Selvom dagens domme gør MTG's millardkrav mod TV 2 højaktuelle på ny, har regeringen ikke skrinlagt ambitionerne om et salg. Det slog kulturminister Mette Bock (LA) fast tidligere torsdag.

Spørger man advokat Henrik Peytz fra advokatfirmaet Nielsen Nørager, der har speciale i EU- og konkurrenceret, så står staten over for samme øvelse og hovedpine i forhold til en privatisering som før.

Hvor stiller dommen et salg af TV 2?

"Egentlig som før. Som kulturministeren også har sagt for nylig, vil et salg kræve, at man først får løst og isoleret problemet om retssagerne og de krav, der er i spil. Man kan ikke bære sagerne videre til en køber. Den politiske øvelse er den samme nu som før efter min mening og er hverken blevet sværere eller lettere," siger Henrik  Peytz.

Henrik Peytz er advokat for Discovery Networks, der også er konkurrent til TV 2 og involveret i et andet søgsmål mod tv-stationen. De aktuelle sager for EU-Domstolen har Discovery dog ikke part i. De er anlagt og køres af MTG og Viasat.

Forenlig - men ulovlig på en gang

Dagens domme betyder, at støtten i EU-retslig forstand var ulovlig i perioden 1995-2002, som sagerne har handlet om. Samtidig har EU-Domstolen tidligere på året besluttet, at støtten var forenlig med EU's regler. Altså har støtten både mærkaterne "ulovlig" og "forenlig" på sig.

Dermed er der banet vej for den sag ved Østre Landsret, hvor Viasat kræver, at TV 2 betaler 1,8 mia. kr. tilbage i såkaldte ulovlighedsrenter.

"Det giver Viasat mulighed for at komme videre med deres sag (ved Østre Landsret, red.), som er baseret på det synspunkt, at der skal betales renter af den pågældende støtte, selvom støtten egentlig var ok, men fordi den ikke har været anmeldt. Det kan TV 2 så argumentere imod og mene, at det kan ikke være rigtigt, at EU-reglerne skal forstås på den måde," siger Henrik Peytz.

Statsligt indskud i 2004

Han uddyber, at sagens økonomiske konsekvenser for TV 2 kun handler om den regning, som Viasats krav kan udløse. TV 2 har tidligere været igennem den mellemregning, der handler om tilbagebetaling af selve statsstøtten.

"Den er allerede betalt tilbage i sin tid som led i en rekapitalisering og omstrukturering for godt 10 år siden,” siger Henrik Peytz med henvisning til, at staten i 2004 rekapitaliserede TV 2 og indskød 440 mio. kr. i selskabet i forbindelse med, at TV 2 måtte tilbagebetale godt 1 mia. kr. til  staten, der samtidig ejer TV 2. Hvis ikke ville TV 2 stå over for en teknisk konkurs for at kunne tilbagebetale den overbetaling eller "overkompensation", man mente, der var givet til TV 2 som betaling for stationens public service-opgaver.

"Så det er ikke et spørgsmål om at tilbagebetale yderligere støtte, det tilbageværende spørgsmål handler alene om, hvorvidt der kan rejses et krav om, at TV 2 skal betale renter af den økonomiske fordel, de har fået i hånden på et tidspunkt, hvor det ikke var godkendt af Kommissionen."

Samme klemme

Vil staten som ejer af TV 2  kunne dække udgifterne, hvis Viasat vinder deres krav, og TV 2 får en milliardregning - uden at det vil fremprovokere en ny statsstøttesag?

"Jeg er ret sikker på, at den type spørgsmål i øjeblikket bliver undersøgt i Kulturministeriet, det er klart, det er en problematik, og den er ikke simpel. Men i udgangspunktet skal tilførsel af kapital ske i overensstemmelse med statsstøttereglerne, så man kan ikke bare sende milliarder af kroner ned i et statsselskab. Det er samme problemstilling, der startede sagen her oprindeligt," siger Henrik Peytz.

Forinden skal sagen dog igennem det danske retssystem, og det kan tage flere år. Ifølge MTG's adm. direktør Kim Poder foreventer man tidligst en afgørelse næste år, og tidshorisonten er endnu længere, hvis landsrettens dom ankes til Højesteret.

"I bedste fald har vi en afgørelse i slutningen af 2018, men i værste fald skal vi ind i 2020 eller 2021 (hvis sagen ankes til Højesteret, red.)," sagde Kim Poder tidligere torsdag til MediaWatch.

TV 2 regner med statshjælp ved milliardkrav

TV 2 klar til kamp om milliardkrav i EU-sager

Regeringen holder fast i planer om TV 2-salg trods EU-domme

MTG vil genoptage dansk milliardsag mod TV 2

TV 2 taber sag ved EU-Domstolen om statsstøtte 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også