MediaWatch

Tid til pressehåndtering indgik i 24syv-afslag

Justitsministeriet har ifølge mediejurist medregnet irrelevante timer, da ministeriet afviste en aktindsigt fra Radio24syv, fordi den ville kræve for meget tid.

Justitsministeriet har ikke handlet i overensstemmelse med offentlighedsloven, da ministeriet i februar afviste en ansøgning om aktindsigt fra nyhedschef Simon Andersen fra Radio24syv, skriver Information.

Sagen har vakt opsigt, da det var første gang en offentlig myndighed afviste en anmodning om aktindsigt med henvisning til en ny bestemmelse i offentlighedsloven. Bestemmelsen giver myndigheder mulighed for at afslå, hvis behandlingen vil tage længere tid end tre arbejdsdage - med undtagelse af forskere og medier. I disse tilfælde må bestemmelsen kun sjældent anvendes.

I den pågældende sag har Justitsministeriet således afvist aktindsigten, da ministeriet mener, at det samlede tidsforbrug for behandlingen vil overstige 60 arbejdstimer. Ombudsmanden har siden bakket op om ministeriets afvisning.

Medregner for mange timer

Men ifølge offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen, så er opgørelsen over det beregnede tidsforbrug ikke i overensstemmelse med offentlighedsloven.

Det skyldes, at ministeriet indregnede fire timer, som ministeriet brugte til at fremsøge de 45 sager samt ressourcer i forbindelse med "forberede pressehåndtering og forelæggelse op i huset," skriver Information.

"Både i Offentlighedskommissionen og i Justitsministeriet bemærkninger til offentlighedsloven står der, at det, man kan tælle med, når man skal opgøre ressourceforbruget, er tiden til fremsøgning af dokumenter og tiden til at vurdere, om der kan gives aktindsigt, eller om nogle oplysninger skal undtages. Hvad ministeriet derudover måtte bruge timer på i forbindelse med aktindsigt, det være sig pressehåndtering eller andet, kan ikke tælles med," fortæller Oluf Jørgensen. Her mener han heller ikke, at de indledende fire timer kan tælles med.

Ifølge Information har Justitsministeriet ikke nogen yderligere bemærkninger til sagen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs