Sangskriver boykotter DR i protest over DAB-aftale

Komponister og musikere får langt mindre vederlag for deres musik, når den spilles på DR's DAB-kanaler frem for FM-kanaler som P4. Det får nu sangskriveren Lasse Helner til at melde fra.

Den fynske sangskriver Lasse Helner, der nok er mest kendt for sangen "Fyn er fin" med sangmakkeren Mathilde, vil ikke længere lægge musik til DR's radiokanaler, skriver Jyllands-Posten.

Boykotet sker i protest mod den afregning, som Lasse Helner får fra DR via rettighedsorganisationen Koda.Der er nemlig stor forskel på, hvor meget airplay på DR's radiokanaler skæpper i musikernes kasse.

Ifølge Koda indbringer fire minutters musik på DR's største radiokanal P4 236 kr. til rettighedshaver, mens det samme værk spillet på en af DR’s digitale DAB-kanaler som P5 eller P8 Jazz kun udløser en betaling på 17 kr.

Afregninger er faldet voldsomt

"Koda får en såkaldt klumpsum fra DR, som man så fordeler, ud fra hvor mange lyttere de enkelte kanaler har, og det giver sig selv, at man får mest, når man bliver spillet på de mest populære kanaler. Min generations musik er i de senere år i stadig højere grad blevet flyttet til P5 og andre DAB-kanaler, som slet ikke har det samme lyttertal som FM-kanalerne. Derfor er mine radioafregninger fra Koda faldet voldsomt de senere år," siger Lasse Helner til Jyllands-Posten.

Ud over Kodas aftale med DR kritiserer Lasse Helner også DR for at parkere den ældre danske musik, som han bl.a. har skrevet, på DAB-kanalen P5, der er målrettet de ældre lyttere.

Kodas formand, Niels Mosumgaard, sender også Lasse Helners kritik videre til DR. Han kalder hans beslutning ærgerlig og siger samtidig, at det ville klæde DR at spille flere forskellige genrer på de brede kanaler som P4.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også