FDM: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder

En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM. De ønsker en undersøgelse af konsekvenserne for bilisterne.
Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv
Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv

Bilkørsel og radiolytning er to ting, som hænger uløseligt sammen. Derfor bør politikerne tage hensyn til bilisterne i køreplanen for en digitalisering af hele radionettet.

Sådan lyder det ikke overraskende fra bilisternes forbruger- og interesseorganisation, FDM.

"FDM mener på bilisternes vegne, at der hurtigst muligt bør udføres en undersøgelse - herunder af de potentielle omkostninger for bilejerne. Både i forhold til afgifter på DAB i nye biler og på løsninger for eftermontering i den eksisterende bilpark," skriver FDM på deres hjemmeside.

Problemet er ifølge FDM, at de danske bilafgifter gør en DAB-radio til et dyrt ekstraudstyr. Ifølge organisationen koster en DAB-radio i den nye VW Golf over 10.000 kr., mens en eftermonteret løsning beløber sig til ca. 5000 kr. Og slukkes der for FM-båndet, vil en stor del af den eksisterende danske bilpark skulle ud og investere i en DAB-radio.

"Ser vi på hele bilparken, som på nuværende tidspunkt tæller 2,3 mio. personbiler, skal forbrugerne samlet set investere et tocifret milliardbeløb for at få en fungerende radio i bilen," skriver FDM.

Henviser til nordiske naboer

Interesseorganisationen skriver, at de ikke nogen holdning til, om der skal satses på det ene eller det andet radio-system.

I stedet blander de sig nu i debatten, som de seneste uger har kørt mellem DAB-skeptikerne Discovery Networks, Radio24syv, Gramex og Koda og DAB-tilhængerne Teracom og BFE, fordi de ser et behov for at få indblik i konsekvenserne for bilisterne. 

"I Norge og Sverige lytter politikerne til bilisterne, og man har derfor valgt ikke at slukke for FM-båndet, før der er fundet økonomisk rimelige, praktiske og tilfredsstillende løsninger for bilejerne," skriver FDM, der håber på, at det samme sker i Danmark.

Ifølge medieaftalen fra 2012 kan FM slukkes i 2019, men kun hvis det midt i 2018 kan måles, at minimum 50 pct. af al radiolytning, herunder i biler, sker på digitale platforme, altså på DAB eller online-baseret lytning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Foto: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter