FDM: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder

En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM. De ønsker en undersøgelse af konsekvenserne for bilisterne.
Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv
Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv

Bilkørsel og radiolytning er to ting, som hænger uløseligt sammen. Derfor bør politikerne tage hensyn til bilisterne i køreplanen for en digitalisering af hele radionettet.

Sådan lyder det ikke overraskende fra bilisternes forbruger- og interesseorganisation, FDM.

"FDM mener på bilisternes vegne, at der hurtigst muligt bør udføres en undersøgelse - herunder af de potentielle omkostninger for bilejerne. Både i forhold til afgifter på DAB i nye biler og på løsninger for eftermontering i den eksisterende bilpark," skriver FDM på deres hjemmeside.

Problemet er ifølge FDM, at de danske bilafgifter gør en DAB-radio til et dyrt ekstraudstyr. Ifølge organisationen koster en DAB-radio i den nye VW Golf over 10.000 kr., mens en eftermonteret løsning beløber sig til ca. 5000 kr. Og slukkes der for FM-båndet, vil en stor del af den eksisterende danske bilpark skulle ud og investere i en DAB-radio.

"Ser vi på hele bilparken, som på nuværende tidspunkt tæller 2,3 mio. personbiler, skal forbrugerne samlet set investere et tocifret milliardbeløb for at få en fungerende radio i bilen," skriver FDM.

Henviser til nordiske naboer

Interesseorganisationen skriver, at de ikke nogen holdning til, om der skal satses på det ene eller det andet radio-system.

I stedet blander de sig nu i debatten, som de seneste uger har kørt mellem DAB-skeptikerne Discovery Networks, Radio24syv, Gramex og Koda og DAB-tilhængerne Teracom og BFE, fordi de ser et behov for at få indblik i konsekvenserne for bilisterne. 

"I Norge og Sverige lytter politikerne til bilisterne, og man har derfor valgt ikke at slukke for FM-båndet, før der er fundet økonomisk rimelige, praktiske og tilfredsstillende løsninger for bilejerne," skriver FDM, der håber på, at det samme sker i Danmark.

Ifølge medieaftalen fra 2012 kan FM slukkes i 2019, men kun hvis det midt i 2018 kan måles, at minimum 50 pct. af al radiolytning, herunder i biler, sker på digitale platforme, altså på DAB eller online-baseret lytning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også