MediaWatch

Cavlingprisen går til forfatterne bag bog om rockerkrigen

Årets journalistiske hovedpris går til journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen for deres bog "Bullshit" om 80'ernes rockerkrig og konsekvenser for de involverede.

Foto: /ritzau/Jonas Olufson/ Arkiv
Det blev bogen om 80ernes rockerkrig, "Bullshit", af journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussen, der løb med årets Cavlingpris. Det har komiteen bag prisen netop offentliggjort.

Begrundelsen for valget lyder:

"Ofte er der et højt plankeværk omkring en rockerborg. Vi må ikke kigge ind i den hemmelige verden. Ingen har set noget, ingen siger noget, og lykkes det en journalist at få en mikrofon i nærheden af den kriminelle underverden kan ingen for det meste huske noget," sagde formand for Cavlingkomiteen, Kaare Sørensen i sin tale.

"I hænderne på Jer - Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen - er det - mod alle odds - lykkedes ikke bare at komme ind i rockerborgen, men også dybt ind i privaten til en verden med tilfældig vold, omfattende druk, stoffer, ladte håndvåben skjult i postkasser, evige tanker om flugtveje og håbløshed. Kilder, der har været tavse i 30 år har talt. Det har I fået dem til. Og i dag er vi anderledes klogere på den virkelige historie om Bullshit - en samling venner fra et lille område på Vestamager, der i ti år kæmpede og ultimativt tabte den første danske rockerkrig mod de på alle måder mere professionelle Hells Angels," sagde han og fortsatte:

"Bag det omfattende værk ligger måneder og atter måneders interviews med omkring 100 mundtlige kilder og en omfattende research med alt fra svært tilgængelige dagbøger, breve og personlige papirer til forlængst glemte notater fra politifolk gemt dybt i Rigsarkivet. Det er sjældent set så troværdigt."

52 projekter i spil

Bogen ”Bullshit” beskriver 1980’ernes rockerkrig mellem de rivaliserende bander Hell’s Angels og Bullshit – med hovedfokus på fortællingen om sidstnævnte gruppering. Den udkom i oktober og er skrevet af journalist på Politiken Camilla Stockmann og hendes ægtefælle dokumentaristen Janus Køster-Rasmussen.

Sidste års vinder var de tre Berlingske-journalister Chris Kjær Jensen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund for deres artikelserie om den såkaldte kvælstofsag - måske bedre kendt som "Gyllegate".

I alt 52 projekter var indstillet til årets Cavlingprisen - fire blev nomineret. Læs de fire nominerede egne ord om, hvordan historierne dukkede op, og hvilke journalistiske udfordringer og overvejelser der fulgte med undervejs, her.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs