Medier og rettighedsalliance politianmelder Apple

Rettighedsalliancen har sammen med medie- og journalistorganisationer torsdag morgen meldt techselskabet til politiet for at overtræde ophavsretsloven.
Danske Medier, Dansk Journalistforbund, DPCMO og Rettighedsalliancen mener, at Apple ved at have udbudt en tjeneste med titlen ”Apple News Widget” på det marked med dansk nyhedsindhold til brugere at Iphones eller Ipads har brudt med dansk ophavsretslov, fordi der ikke er indgået en aftale med rettighedshaverne om brug af deres indhold. | Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix
Danske Medier, Dansk Journalistforbund, DPCMO og Rettighedsalliancen mener, at Apple ved at have udbudt en tjeneste med titlen ”Apple News Widget” på det marked med dansk nyhedsindhold til brugere at Iphones eller Ipads har brudt med dansk ophavsretslov, fordi der ikke er indgået en aftale med rettighedshaverne om brug af deres indhold. | Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix

Rettighedsalliancen har på vegne af tre organisationer, der repræsenterer en stor del af den danske medie- og journalistbranche, torsdag morgen anmeldt selskabet Apple ApS for at overtræde ophavsretsloven. 

Det er Danske Medier, Dansk Journalistforbund og Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation (DPCMO), der forvalter 99 pct. af danske presseudgiveres rettigheder i forhandlinger med techselskaber, som anmeldelsen er indgivet på vegne af.

De mener, at Apple ved at have udbudt en tjeneste med titlen ”Apple News Widget” på det marked med dansk nyhedsindhold til brugere at Iphones eller Ipads har brudt med dansk ophavsretslov, fordi der ikke er indgået en aftale med rettighedshaverne om brug af deres indhold. 

Selskabet Apple ApS er ejet af det irske selskab Apple Operations International Limited, der er Apple Inc.’s datterselskab i Europa.

Tjenesten Apple News Widget er en computergenereret, annoncefri præsentation af uddrag og billeder fra danske nyhedsmediers hjemmesider med tilhørende hyperlink til medierne. Blandt andet poliitken.dk, borsen.dk og tv2.dk. 

”Der er hverken indgået aftaler eller på anden vis givet samtykke til, at Apple må anvende vores indhold i den her News Widget. Vi har i DPCMO siden 2021 forsøgt at få en dialog med Apple om, at de skal have en aftale om deres brug af mediernes indhold, for at tjenesten er lovlig. Det har de afvist,” siger Karen Rønde, der er direktør for forvaltningsorganisationen.

Drastisk skridt

DPCMO-direktøren anerkender, at en politianmeldelse er et relativt drastisk skridt. DPCMO har siden etableringen i sommeren 2021, arbejdet for at trække techselskaber til truget og få dem til at indgå licensaftaler, således at de betaler for deling og brug af mediers indhold på deres platforme og deler data.

Mens enkelte har indgået foreløbige aftaler, har bl.a. Tiktok, Meta, Linkedin og altså Apple afvist eller er udeblevet fra forhandlinger. De to førstnævnte har DMPCO forsøgt at få til forhandlingsbordet ved brug af en politisk udpeget mægler - som kastede håndklædet i ringen i december. 

En anden metode er blevet taget i brug over for Linkedin, hvor organisationen har sendt en klage til Ophavsretslicensnævnet. Derudover medierne klaget over Facebook til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Her afventes styrelsens reaktion. Over for Apple bliver en ny - og mere drastisk - model nu taget i brug med politianmeldelsen.

Det skyldes, at organisationerne alle mener, at den aktuelle sag er ”klokkeklar”.

”De har lavet en separat tjeneste, der alene består af dansk medieindhold. Og det afviser de at lave en aftale med de danske medier om. Det er kernen i DSM-direktivet, at når der laves forretning på pressepublikationers indhold - enten i form af data eller annoncer - skal rettighedshavere have en fair share af det retur. Mediernes indhold er jo ikke et gratis tag-selv-bord, som globale tech platforme bare kan kommercialisere på efter forgodtbefindende,” siger Karen Rønde.

”Vores indtryk er, Apple er pænt ligeglade med de spilleregler, der gælder i Danmark. Det kalder på et modsvar fra os,” siger hun.

Direktøren tilføjer, det samtidig er en afprøvning af, hvorvidt en politianmeldelse er et bedre redskab til at håndhæve mediernes rettigheder end mediationsinstitutionen hidtil har vist sig at være.

”Vi er nødt til at teste de værktøjer, vi har til rådighed, for at se, om der er noget, der virker. ”

I lyset af de hidtil ufrugtbare forsøg på at få en række techselskaber til at indgå i forhandlinger har DPCMO-direktøren foreslået, at der fra politisk hold bliver indført en tvungen voldgiftsmodel, ligesom man har set i Australien og Canada

Kan melde sig ud

Ifølge organisationerne har Apple har tilbudt, at udgiverne kan vælge at melde sig ud af Apple News Widget, hvis de ønsker, at deres indhold ikke skal fremgå i tjenesten. 

Så kan I vel beskytte videreudnyttelsen af indholdet på den måde?

”Det provokerer mig. Udgangspunktet er jo, at man skal have en tilladelse fra rettighedshaverne, før man kommercielt udnytter andres indhold. Det er også det, der fremgår af lovgivningen. Men Apple vender tilgangen på hovedet. Det er ikke anstændigt.”

Det er en enhed med speciale i ophavsretskrænkelser hos politiet, der skal behandle politianmeldelsen. Hvor langt ud i horisonten, man skal spejde, før der kommer afklaring på, om politiet går videre med sagen, ved Karen Rønde ikke. 

”Nu er det ude af vores hænder. Så må vi se, hvor det ender.”

MediaWatch arbejder på at få en kommentar til anmeldelsen fra Apple.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår