Organisationer kritiserer kattelem til overvågning af journalister i EU-lov

Den såkaldte Media Freedom Act, der er under udarbejdelse i EU-systemet, indeholder lige nu en bestemmelse, der vil lade stater overvåge journalister ud fra sikkerhedshensyn.
Bestemmelse får kritik af Danske Medier og Dansk Journalistforbund. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Bestemmelse får kritik af Danske Medier og Dansk Journalistforbund. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

I EU-landenes fælles holdning til den nye lovpakke, Media Freedom Act, der skal sikre pressefrihed i unionen, får statsmyndigheder beføjelser til at overvåge journalister, hvis det kan sikre den nationale sikkerhed, skriver Altinget

Det høster kritik fra Dansk Journalistforbund og Danske Medier. 

De to organisationer påpeger, at formuleringen i holdningsteksten er for bred, og med krig i Ukraine og generelle terrortrusler i flere dele af Europa vil det være en juridisk kattelem til at overvåge fx kritiske journalister.

”Hvis bestemmelsen overhovedet skal være der, så skal den være langt mere detaljeret i forhold til, hvad det præcis er for nogle situationer, som kan legitimere overvågning,” siger Mads Brandstrup, adm. direktør i Danske Medier, til Altinget.

Håbet er, at kritikken, som også kommer fra internationale aktører som European Federation of Journalists, vil føre til en langt mere indskrænket mulighed for overvågning, hvis ikke bestemmelsen kan forhandles helt ud af lovpakken, som nu skal debatteres i EU-Parlamentet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også