Australsk journalist vendt hjem efter tre års fangenskab i Kina

Cheng Lei er vendt hjem til Australien, efter at hun har været tilbageholdt af kinesiske myndigheder i tre år.
Cheng Lei er australier, men arbejdede i næsten et årti for den statslige kinesiske fjernsynskanal CGTN, inden hun i 2020 pludselig forsvandt fra skærmen. (Arkivfoto). | Foto: Ng Han Guan/Ritzau Scanpix
Cheng Lei er australier, men arbejdede i næsten et årti for den statslige kinesiske fjernsynskanal CGTN, inden hun i 2020 pludselig forsvandt fra skærmen. (Arkivfoto). | Foto: Ng Han Guan/Ritzau Scanpix
af ritzau

Den australske journalist Cheng Lei er vendt hjem til Australien, efter at hun har været tilbageholdt i Kina i mere end tre år.

Det oplyser Australiens premierminister, Anthony Albanese, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

”Regeringen har arbejdet på dette her i lang tid, og hendes tilbagevenden bliver budt varmt velkomment ikke bare af hendes familie og venner, men af alle australiere, ”lyder det i en officiel udtalelse fra premierministeren.

Cheng Lei forsvandt på mystisk vis i august 2020, efter at hun havde arbejdet på en kinesisk fjernsynsstation.

Måneder senere afklarede det kinesiske udenrigsministerium, at hun var tilbageholdt af kinesisk politi af ”nationale sikkerhedsårsager”.

Ifølge premierministeren er hendes sag i Kina blevet afsluttet, og hun er derfor blevet tilladt at forlade landet.

Hun er nu blevet genforenet med sin familie i den australske by Melbourne, hvorfra hun har været i kontakt med premierministeren.

”Hun er en enormt stærk og modstandsdygtig person. Og da jeg talte med hende, var hun rigtig glad for at være tilbage i Melbourne,” siger Albanese.

Cheng Lei arbejdede for den engelsksprogede statslige fjernsynskanal CTGN i Kina i otte år. Da hun pludselig forsvandt fra skærmen, stoppede al kontakt med venner og familie også.

Efter et stykke tid annoncerede Kina, at hun var placeret ”under overvågning i en udvalgt bolig” uden at være officielt sigtet eller anholdt - og uden at der blev givet en grund.

Sidenhen blev det altså offentliggjort, at det havde at gøre med ”nationale sikkerhedsårsager”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også