MediaWatch

Facebook sætter milliarder af til amerikansk bøde

Facebook har både flere brugere og større omsætning end ventet – selv om de sætter milliarder af til bøde.

Foto: Loic Venance/AFP/Ritzau Scanpix

Facebook sætter ifølge sit kvartalsregnskab tre mia. dollar, svarende til 20 mia. kr., af til en mulig bøde fra de amerikanske myndigheder. 

Selskabet skriver samtidig, at bøden kan blive så stor som fem milliarder dollar, hvilket er godt 33 mia. kr.

Den ventede bøde vil være straf for ikke at beskytte brugernes private oplysninger godt nok. Det fremgår af kvartalsregnskabet for selskabet bag det sociale medie.

Trods den lurende bøde leverer Facebook et regnskab, der overgår analytikernes forventninger. Der er både flere brugere og højere omsætning end ventet.

Især væksten på det fotobaserede sociale medie Instagram samt øget salg af reklamer pynter på tallene. 

Antallet af aktive brugere per måned er vokset med 8 pct. til 2,38 mia. 

Den samlede omsætning er i kvartalet steget med 26 pct. Den lander på 15,08 mia. dollar, knap 106 mia. kr. Analytikernes forventninger lå i snit på en omsætning lige under de 15 mia. dollar.

Fortsat uafklaret

Den ventede bøde kan dog aflæses på bundlinjen. Overskuddet i første kvartal af 2019 er 51 pct. lavere end samme periode sidste år. Det skyldes netop den store hensættelse.

"Sagen er fortsat uafklaret. Der er ingen garanti for hverken timing eller betingelserne for en afslutning," står der i regnskabet. 

Myndigheden Federal Trade Commission (FTC) undersøger i øjeblikket en mulig bødestraf til Facebook. Det knytter sig til sagen om misbrug af brugeres private data via det britiske analysefirma Cambridge Analytica. 

FTC er en uafhængig myndighed, der skal beskytte amerikanske forbrugere. Den har siden marts sidste år undersøgt Facebook. 

Undersøgelsen startede, efter at det blev afsløret, at der var blevet lækket data fra 87 mio. Facebook-brugere. Dataene var blevet brugt af Cambridge Analytica under præsidentvalget i 2016.

Den ventede bøde er allerede tidligere i år blevet omtalt som den største, FTC nogensinde har udskrevet. FTC har onsdag ikke besvaret Reuters' ønske om en kommentar.

Mere fra MediaWatch

Berlingske skipper papiraviser på helligdage - andre fastholder

Berlingske har skippet den trykte avis på helligdage, men andre vil fastholde printudgave viser MediaWatch-rundspørge. På længere sigt kan danske søndagsaviser på tryk dog være truede ifølge en medieforsker, fordi en stor del af indtægtsgrundlaget er forsvundet.

Tidligere EB-sportschef skifter ind hos Tipsbladet

Efter at være blevet opsagt som del af chefredaktør Henrik Qvortrups ændringer i Ekstra Bladets holdopstilling er avisens tidligere sportschef blevet en del af Tipsbladets kommentator-team som led i en digital oprustning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs