Producentforeningen politianmelder rettigheds-advokat for millionsvindel

Advokatfirma beskyldes for at have svindlet for mere end 100 mio. kr. i forbindelse med administration af rettighedsmidler.
Johan Schlüter, som er stifter af advokatfirmaet Johan Schlüter, der beskyldes for at have svindlet Producentforeningen for mere end 100 mio. kr. | Foto: Lars Krabbe/Polfoto
Johan Schlüter, som er stifter af advokatfirmaet Johan Schlüter, der beskyldes for at have svindlet Producentforeningen for mere end 100 mio. kr. | Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Producentforeningen har i dag anmeldt advokatfirmaet Johan Schlüter til Københavns Politi i en sag om mulig svindel med rettighedsmidler for et trecifret millionbeløb.

Det skriver foreningen i en orientering til medlemmerne.

Anmeldelsen sker på baggrund af en undersøgelse af økonomiske relationer mellem advokatfirmaet Johan Schlüter og de tre foreninger, der varetager film- og tv-producenternes rettigheder; CAB, Filmkopi og Filmret.

"Denne revisionsundersøgelse har fundet alvorlige uregelmæssigheder i advokatfirmaets administration af de tre foreninger og har påvist, at advokatfirmaet i perioden fra 2011 til 30. april 2015 har oparbejdet et skyldigt beløb til CAB, Filmret og Filmkopi på ikke under 100 mio. kr.," skriver foreningen.
 
Advokatfirmaet har i en længere årrække stået for registrering, opkrævning og administration af de private rettighedsmidler for foreningerne, bl.a. gennem selskabet Registrering Danmark ApS. Samarbejdet er nu stoppet.

Fattede mistanke sidste år

Producentforeningen blev opmærksomme på forholdet i november sidste år i forbindelse med et forbehold, der blev rejst af revisor i CAB's årsrapport. Forbeholdet vedrørte det økonomiske mellemværende mellem advokatfirmaet og CAB.

Bestyrelsen bad herefter revisionsselskabet Deloitte om at undersøge baggrunden og samtidig tjekke forholdene i foreningerne Filmret og Filmkopi.

Det er på baggrund af Deloittes undersøgelse, at Producentforeningen har indgivet politianmeldelsen.

"Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt med sikkerhed at fastslå størrelsen af advokatfirmaets samlede gæld, men efter de foreløbige opgørelser er der risiko for, at der er tale om en gæld i en størrelsesorden på ikke under 100 mio. kr.," skriver foreningen.

Risiko for tab

Ejerkredsen i Johan Schlüter Advokatfirma har over for Producentforeningen advokater vedgået forholdet, skriver foreningen. Hverken ejere eller advokatfirmaet ser sig umiddelbart er i stand til at betale gælden, fremgår det, og dermed kan rettighedshavernes penge være tabt.

"Som formand for bestyrelserne i CAB og Filmkopi og på vegne af Filmret samt direktør i Producentforeningen vil jeg gerne understrege, at resultatet af Deloittes undersøgelse er et chok for os og har forfærdet os," siger direktør for Producentforeningen, Klaus Hansen, i orienteringen.

"Det er dybt skuffende, at en mangeårig samarbejdspartner i den grad har svigtet. CAB, Filmkopi, Filmret og Producentforeningen har samarbejdet med Johan Schlüter og advokatfirmaet i mere end tyve år. Johan Schlüter Advokatfirma har været et af Danmarks førende advokatfirmaer og har af os været set som et sikkert valg på baggrund af dets betydelige viden om og erfaring med administration af rettighedsmidler og immaterialretligheder. Der er tale om et voldsomt tillidsbrud."

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Johan Schlüter Advokatfirma.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også