S-ordfører afviser at genindføre filmforpligtelse for DR og TV 2

Branchen kan skyde en hvid pil efter ønsket om at gå tilbage til en ordning, hvor DR og TV 2 er forpligtet til at investere tocifret millionbeløb i dansk film årligt.
Kulturordfører Mogens Jensen (S) vil ikke genindføre den tidligere filmforpligtelsesordning. | Foto: Anthon Unger
Kulturordfører Mogens Jensen (S) vil ikke genindføre den tidligere filmforpligtelsesordning. | Foto: Anthon Unger

Ved de kommende forhandlinger af en ny filmaftale for 2024-2027, er det et bredt ønske fra branche- og fagorganisationer, at TV 2 og DR igen forpligtes til at investere et større millionbeløb i produktion af danske film hvert år - men det kommer ikke til at ske. Det siger Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen til Politiken.

Han er til gengæld åben for at opdatere den nuværende forpligtelsesmodel, hvor de to public service-stationer skal investere i 10-12 spillefilm årligt ”på markedsvilkår”, fordi det er en forudsætning for, at filmene kan finansieres internationalt.

”Men der skal også være en balance, i forhold til hvad tv-stationerne får ud af det,” siger Mogens Jensen til Politiken.

DR og TV 2 er stærkt imod at blive underlagt en økonomisk forpligtelse til at investere i produktion af danske film igen, og TV 2’s adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen påpeger, at mens broadcasterens investeringer i film er faldet, er der sket en tilsvarende stigning i investeringer i danske tv-serier, hvilket også kommer produktionsbranchen til gode.

Ny aftale på vej

Da den gamle forpligtelse, hvor DR og TV 2 hver skulle investere mindst 65 mio. kr. årligt i danske filmproduktioner, blev afskaffet, tilførte man i stedet 120 mio. kr. i ekstra filmstøtte til hhv. Dansk Filminstitut og de to regionale filmfonde.

Argumentet for at genindføre en økonomisk filmforpligtelse, eller i hvert fald en version af den, er, at det øger muligheden for at få udenlandske medfinansører på danske film, når de har relativt mange produktionskroner med fra hjemmemarkedet.

Debatten om filmforpligtelsen har kørt frem og tilbage mellem branchefolk og broadcasterne i årevis. Den tidligere økonomiske filmforpligtelse blev droppet i den seneste filmaftale, som blev indgået 2018 og har gjaldt fra 2019-2023.

Det er regeringens målsætning at få en ny filmaftale på plads i løbet af efteråret, og kulturminister Jakob Engel-Schmidt indbød tidligere i september interessenter og branchefolk til et møde forud for forhandlingerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også