MediaWatch

Her er de nominerede til Erhvervsjournalistprisen

Afdækning af sager om Danske Bank, Skat, EIK Bank, Århus Kommune og Vestas kæmper om Erhvervsjournalistprisen 2017.

Fem graverprojekter i bogform, artikelserier, tv-indslag og dokumentarfilm har fundet vej til finalen om at blive årets erhvervsjournalistiske højdepunkt.

Det fremgår af en meddelelse fra analyse- og konsulenthuset Aalund, der står bag Erhvervsjournalistprisen, der nu uddeles for tredje gang.

De fem nominerede projekter er udgivet af henholdvis Berlingske, DR, Kringvarp Føroya, Lindhardt og Ringhof og Århus Stiftstidende. De er fundet, filtreret og udpeget af et nomineringsudvalg, der består af vært på P1 Business Solveig Bjørnestad, redaktør Jens Christian Hansen, Berlingske Business, Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør, Mandag Morgen, Simon Kirketerp, redaktør på Børsen, erhvervsjournalist Lars Løcke, Nordjyske Medier og Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier.

I løbet af de kommende uger er det op til 400 erhvervsjournalister at stemme og afgøre, hvilket der fortjener vinderprisen på 50.000 kr., der uddeles i begyndelsen af næste år.

Erhvervsjournalistprisen gik senest til journalist Jakob Skouboe, redaktør på ITWatch, for bogen "OW Bunker: Insidernes fortælling om det dramatiske kollaps". Første prismodtager var journalisten Niels Sandøe fra Finans prisen for bogen "Andre Folks Penge", skrevet sammen med Thomas Svaneborg.

Her er de fem kandidater til Erhvervsjournalistprisen 2017 samt udvalgets begrundelse for nomineringen:

Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg, DR

Nomineret for: Afdækningen af Skats fejlagtige udbetalinger af udbytteskat

"Sagen om udbetaling af udbytteskat fra Skat har ikke bare afsløret et stort hul og dårlig ledelse i Skat, men tillige skubbet voldsomt til danskernes tillid til Skat og dermed Staten. Det er en sag, der efter nogens mening, vil indgå i Danmarkshistorien – på den dårlige måde. De to journalister har ihærdigt og dygtigt forfulgt spor i Danmark og udlandet. Det er flot, vedholdende og ikke mindst vedkommende erhvervshournalistik."

Morten Svith, Århus Stiftstidende

Nomineret for: Artikelserie om vennetjenester og magtmisbrug i Århus Kommune

"Artikelserien har blotlagt vennetjenester, magtmisbrug og uærlighed i Natur- og Vejservice og Center for Byens Anvendelse i Århus Kommune. Afsløringerne viser karakteren af disse afdelingers samarbejde med leverandører. Sviths afsløringer har kostet to chefer, herunder kommunens tekniske direktør, jobbet. Sagen bliver undersøgt af politiet og indgår i den kommunale valgkamp i Århus.Sviths artikelserie er samtidigt et godt eksempel på, at den lokale erhvervsjournalistik i høj grad har en vigtig funktion og en eksistensberettigelse."

Jan Lamhauge, Kringvarp Føroya, færøsk public service station

Nomineret for: Tv-dokumentar om EIK Bank

"Lamhauge står bag en fremragende TV-dokumentar om et kæmpe, ulovligt skattefradrag. Det blev givet til TF Holding, der havde fået overdraget den krakkede færøske EIK Bank fra Finansiel Stabilitet. Dokumentaren påviser, at ledelsen i EIK Bank i årevis havde forsøgt at presse skattefradraget igennem trods advarsler om, at det stred mod skattelovgivningen. Der er tale om gedigne afsløringer af magtfuldkommenhed i et lille samfund."

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, Berlingske

Nominerent for: Artikelserien ”Diktaturets Danske Bank”

"En serie artikler hvor vedholdende journalister graver og stiller spørgsmål, undersøger et ualmindeligt stort materiale med 1000 sider og flere tusinde bankkonti gennem mange måneder. Holdet går efter forarbejdet ud med en række artikler om Danske Banks brud på hvidvasknings-reglerne via den estiske filial i perioden 2012-2014. Artiklerne har vakt international opmærksomhed under titlen ”The Azerbaijani Laundromat”. Danske Bank har erkendt, at omfanget af hvidvaskningssagerne via den estiske filial er langt større end hidtil antaget. Banken har selv sat en undersøgelse i gang, og tilsynsmyndigheder, Finanstilsynet og Bagmandspolitiet arbejder på at komme til bunds i sagen."

Birgitte Dyrekilde og Johan Christensen

Nomineret for: Bogen ”Vestas – Verdensmester for enhver pris”, Lindhardt og Ringhof

"Bogen afdækker på eminent vis, hvordan Vestas op gennem 00’erne og i årene efter Finanskrisen benyttede sig af kreativ regnskabsførelse og var meget tæt på at knække økonomisk. Det er også historien om spionage, bestikkelse, sminkede regnskaber og et kæmpe ledelsesdrama, som først for alvor kommer frem i denne bog. Journalisternes research arbejde og materiale er enormt. Det får bogen til at fremstå stærkt og detaljeret."

Forsiden lige nu

Debat: Facebook-melding kalder på mediesamarbejde

Facebook har besluttet at skrue ned for mediernes indhold i brugernes nyhedsfeed. Men i stedet for at gå i panik bør medierne åbne øjnene for trafiksamarbejder, skriver dansk landechef i medieteknologiselskab.

Egmont Publishing overtager webshop

Den svenske webshop Outnorth skifter ejer. Egmont Publishing øger ejerandelen til over 90 pct. for et trecifret millionbeløb som led i vækststrategi.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere