MediaWatch

FDM: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder

En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM. De ønsker en undersøgelse af konsekvenserne for bilisterne.

Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv

Bilkørsel og radiolytning er to ting, som hænger uløseligt sammen. Derfor bør politikerne tage hensyn til bilisterne i køreplanen for en digitalisering af hele radionettet.

Sådan lyder det ikke overraskende fra bilisternes forbruger- og interesseorganisation, FDM.

"FDM mener på bilisternes vegne, at der hurtigst muligt bør udføres en undersøgelse - herunder af de potentielle omkostninger for bilejerne. Både i forhold til afgifter på DAB i nye biler og på løsninger for eftermontering i den eksisterende bilpark," skriver FDM på deres hjemmeside.

Problemet er ifølge FDM, at de danske bilafgifter gør en DAB-radio til et dyrt ekstraudstyr. Ifølge organisationen koster en DAB-radio i den nye VW Golf over 10.000 kr., mens en eftermonteret løsning beløber sig til ca. 5000 kr. Og slukkes der for FM-båndet, vil en stor del af den eksisterende danske bilpark skulle ud og investere i en DAB-radio.

"Ser vi på hele bilparken, som på nuværende tidspunkt tæller 2,3 mio. personbiler, skal forbrugerne samlet set investere et tocifret milliardbeløb for at få en fungerende radio i bilen," skriver FDM.

Henviser til nordiske naboer

Interesseorganisationen skriver, at de ikke nogen holdning til, om der skal satses på det ene eller det andet radio-system.

I stedet blander de sig nu i debatten, som de seneste uger har kørt mellem DAB-skeptikerne Discovery Networks, Radio24syv, Gramex og Koda og DAB-tilhængerne Teracom og BFE, fordi de ser et behov for at få indblik i konsekvenserne for bilisterne. 

"I Norge og Sverige lytter politikerne til bilisterne, og man har derfor valgt ikke at slukke for FM-båndet, før der er fundet økonomisk rimelige, praktiske og tilfredsstillende løsninger for bilejerne," skriver FDM, der håber på, at det samme sker i Danmark.

Ifølge medieaftalen fra 2012 kan FM slukkes i 2019, men kun hvis det midt i 2018 kan måles, at minimum 50 pct. af al radiolytning, herunder i biler, sker på digitale platforme, altså på DAB eller online-baseret lytning.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs