Forslag om afvikling af netværksafgift

MediaWatch

Venstre, Konservative, Kristelig Folkeparti, Dansk Folkeparti og Kim Behnke har for nylig fremsat et beslutningsforlag om afvikling af afgiften. Det drejer sig om i alt 30 millioner per år.

Det mest hensigtsmæssige, mener partierne vil være en relativ hurtig afvikling af netværksafgiften. Det kan ske over for eksempel 2 eller 3 år. Det manglende provenu fra netværksafgiften, der går til græsrodsradio/TV, kan findes ved, at der på Kulturministeriets budget hvert år afsættes en pulje i forbindelse med aftaler om finansloven.

Det er forslagsstillernes opfattelse, at staten ikke på samme tid skal regulere en sendeflade og pålægge kommercielle medievirksomheder programforpligtelser, samtidig med at staten opkræver en afgift for sende- eller netværkstilladelse. Enten opstiller staten programmæssige forpligtelser, eller også opkræver den koncessionsafgift for benyttelse af en offentlig frekvensressource.

Det at gøre begge dele påvirker stationernes økonomi i en sådan grad, at de ikke er rentable. Flere lokale TV-stationer har måttet dreje nøglen om, og flere er i dag lukningstruede. Det betyder tab af arbejdspladser og mindre lokal fjernsynsdækning.

Netværksafgiften er en unfair afgift, mener partierne bag forslaget. Lokalt får TV 2 licensmidler til TV 2-regionerne, mens konkurrenten på formidling af lokalt stof, de lokale TV-stationer, pålægges en afgift for deres virksomhed. Resultatet bliver, at lokal TV ikke har så mange ressourcer til at ansætte journalister til at lave magasinprogrammer om lokale forhold,

Forslagsstillerne har den opfattelse, at ikke-kommerciel TV og radio er vigtige dele af Danmarks mediebillede, det lokale demokrati og af kulturlivet. Derfor må en tilskudsordning opretholdes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også