MediaWatch

Forslag om afvikling af netværksafgift

Venstre, Konservative, Kristelig Folkeparti, Dansk Folkeparti og Kim Behnke har for nylig fremsat et beslutningsforlag om afvikling af afgiften. Det drejer sig om i alt 30 millioner per år.

Det mest hensigtsmæssige, mener partierne vil være en relativ hurtig afvikling af netværksafgiften. Det kan ske over for eksempel 2 eller 3 år. Det manglende provenu fra netværksafgiften, der går til græsrodsradio/TV, kan findes ved, at der på Kulturministeriets budget hvert år afsættes en pulje i forbindelse med aftaler om finansloven.

Det er forslagsstillernes opfattelse, at staten ikke på samme tid skal regulere en sendeflade og pålægge kommercielle medievirksomheder programforpligtelser, samtidig med at staten opkræver en afgift for sende- eller netværkstilladelse. Enten opstiller staten programmæssige forpligtelser, eller også opkræver den koncessionsafgift for benyttelse af en offentlig frekvensressource.

Det at gøre begge dele påvirker stationernes økonomi i en sådan grad, at de ikke er rentable. Flere lokale TV-stationer har måttet dreje nøglen om, og flere er i dag lukningstruede. Det betyder tab af arbejdspladser og mindre lokal fjernsynsdækning.

Netværksafgiften er en unfair afgift, mener partierne bag forslaget. Lokalt får TV 2 licensmidler til TV 2-regionerne, mens konkurrenten på formidling af lokalt stof, de lokale TV-stationer, pålægges en afgift for deres virksomhed. Resultatet bliver, at lokal TV ikke har så mange ressourcer til at ansætte journalister til at lave magasinprogrammer om lokale forhold,

Forslagsstillerne har den opfattelse, at ikke-kommerciel TV og radio er vigtige dele af Danmarks mediebillede, det lokale demokrati og af kulturlivet. Derfor må en tilskudsordning opretholdes.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs