Aktieugen, der gik

MediaWatch

Enkelte selskaber slap endog tilsyneladende forholdsvist smertefrit fra profitwarnings først på ugen, hvilket blev taget som et signal om at bunden, syntes at være nået.
Men tirsdag bød på et næsten tre procents fald i Nasdaq-aktierne og en profitwarning fra verdens største PC-fremstiller Compaq efter børstid. Herefter var der fald resten af ugen. Endog også onsdag, hvor markedet med Bush fik den præsident, flertallet af investorerne ønskede. Det spåede rally (kursopgang, red.), når præsidentvalg-kaos-hurdlen var overstået, udeblev totalt, og begivenheden blev helt overskygget af ny indtjeningsbekymring i ugens løb.

Efter fire børsdage i træk med fald slutter Nasdaq-indekset ugen i 2653,27 - 264 point og 9,1 procent lavere end ved ugens begyndelse. Og troen på at Santa Claus er lige om hjørnet, kom med fredagens indtjeningsbekymring og de fortsatte tegn på aftagende vækst i US-økonomien endnu længere væk.

Softwaregiganten Microsoft kom torsdag efter børstid med en profitwarning for 4.kvartal. De dårlige Microsoft-nyheder gav fredag fald i Europa og sendte Microsoft ned med 11 procent. Det førte til brede kraftige fald i andre store tech-papirer: Intel, Cisco, IBM, Hewlett-Packard, Sun Microsystems med flere. Nasdaq-indekset lå cirka fire procent lavere, da det så værst ud, men faldet fredag blev dog begrænset til 2,76 procent.

Bluechips-aktierne i Dow Jones faldt ligeledes fredag 2,25 procent i den største handel nogensinde på New York Stock Exchange. Her medvirkede en profitwarning fra producenten af husholdningsartikler - Clorox til at øge frygten for at effekten af den aftagende vækst i økonomien ikke bare er begrænset til tech-papirerne:

- Det er ikke bare teknologiselskaberne, der advarer. Nu er det også forbruger-relaterede virksomheder. Det var bank-sektoren tidligere på måneden. I denne uge UPS ( United Parcel Service, amerikas største pakkeudbringningsservice, red. ) og nu Clorox, sagde

Dow Jones slutter ugen 277,95 point og 2,6 procent lavere. Også det bredere Standard & Poors 500 indeks tabte fredag 2,2 procent og slutter ugen 4,2 procent lavere.

Hvis denne - "Aktieugen, der gik" - trods alt ikke helt skal afsluttes i det negative, så bød ugen på to positive indtjeningsnyheder fra selskaberne Oracle og Adobe i strømmen af de mange profitwarnings. Nasdaq-indekset ligger stort set fladt i forhold til for to uger siden. Der er FOMC-møde tirsdag i den amerikanske centralbank, og her håber markedsdeltagerne på at centralbanken vil ændre dets såkaldte "inflationary bias" til "neutral", hvilket kan bane vejen for en rentenedsættelse ultimo januar.

De danske teknologiaktier fulgte Nasdaq-aktierne ned i ugens løb - om end KFX-indekset steg 2,5 procent på ugen - især på baggrund af stigninger i Lundbeck, Novo og AP Møller aktierne. GN startede ugen i 170 og gik på weekend i 144. NKT startede ugen i kurs 1999 og sluttede i kurs 1819. KVX-aktieindekset fulgte sit amerikanske forbillede og gik fra 809,13 til 760,67 og tabte dermed cirka seks procent på ugen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også