Internettet betragtes som en vigtig informationskilde

MediaWatch

The UCLA Center for Communication Policy har netop offentliggjort en delrapport om Internet brug i USA baseret på undersøgelser hos 2000 personer. Blandt rapportens mange resultater kan det læses, at Internet brugere betragter Internettet som en vigtig informationskilde.

Rapporten viser, at 67,3 procent af Internet brugerne kategoriserer Internettet som en vigtig eller meget vigtig informa-tionskilde. De tilsvarende tal for TV og radio ligger på henholdsvis 53,8 procent og 46,8 procent. Personer fra undersøgelsen, som ikke er Internet brugere, vurderer Internettets betydning som in-formationskilde væsentligt lavere med en procent på 25,9.

Jeffrey Cole, direktør for The UCLA Center for Communication Policy, mener, at resultatet beviser Internettets væsentlige betydning for samfundslivet. Han siger blandt andet: - Det faktum, at stør-stedelen af amerikanske Internet brugere betragter Internettet som en vigtig informationskilde, uan-set at Internettet kun har været alment tilgængeligt i en kort årrække, er en levende demonstration af, hvordan denne teknologi er med til at transformere den politiske proces og bogernes viden.

Undersøgelsen viser imidlertid også, at når alle medier - både trykte og elektroniske - indgår i un-dersøgelsesmaterialet, er det ikke Internettet som topper listen over vigtige informationskilder for Internet brugerne. Både bøger og aviser kategoriseres nemlig som vigtigere end Internettet. Bøger vurderes således som en vigtig eller meget vigtig informationskilde af 73,1 procent af Internet bru-gerne, mens tallet er 69,3 procent for så vidt angår aviser.

Når Internettet som vigtig informationskilde ikke når helt op på siden af bøger og aviser, hænger det med stor sandsynlighed sammen med, at Internettet fortsat ikke har samme troværdighed som bøger og aviser. 54,7 procent af Internet brugerne giver godt nok udtryk for, at det meste eller al informa-tion på Internettet kan betragtes som pålideligt. Men samtidig giver 35,7 procent af Internet bru-gerne og næsten halvdelen af ikke-brugerne udtryk for, at kun omkring halvdelen af al information på Internettet er pålideligt. Dette resultat viser, siger forskningsdirektør fra UCLA-centret Michael Sumuna, at folk grundlæggende er skeptiske over for, om de kan tro på det, som de læser på Inter-nettet.

Flertallet af både Internet brugere og ikke-brugere er desuden enige om, at anvendelse af Internettet skaber en risiko for brugernes privatliv (privacy). 63,6 procent af Internet brugerne og 76,1 procent af ikke-brugerne mener således, at Internettet ikke er sikkert at bruge, hvis man ønsker vandtætte skodder om personlige forhold, herunder indkøbsvaner, fritidsinteresser osv.

Undersøgelsens resultater er en delmængde af en længerevarende undersøgelse, som UCLA-centret foretager. Resten af undersøgelsen vil blive offentliggjort i oktober. I sin endelige form vil undersø-gelsen være et multi-kulturalt studie af, hvordan Internettet påvirker og ændrer folks tilværelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også