Lokal TV skal sende mere europæisk

MediaWatch

I relativ ubemærkethed er en justering af medielovgivningen (L272) gledet gennem førstebehandling og ventes at træde i kraft 15 juni i år.

Den ny lovgivning indeholder en række justeringer af gældende lov, herunder en stramning af regler om kvoter for europæisk TV. Inspirationen er artikel 9 i det ændrede EF-direktiv "Fjernsyn uden grænser", hvoraf det fremgår, at kvotebestemmelserne om europæiske programmer ikke gælder for lokalt TV, der er bestemt for et lokalt publikum, og som ikke indgår i et nationalt netværk. Det betyder imidlertid, at direktivets kvotebestemmelser gælder for lokal-tv, som er udsendt i et nationalt netværk, og bestemt for et større publikum end det lokale.

Desuden gælder kvotebestemmelserne for DR, TV 2 og danske satellit- og kabel TV-stationer, som sender ud over ét lokalt område. Det kan virke konkurrenceforvridende, hvis lokal-TV udsendt i netværk ikke også er omfattet kvotebestemmelserne, hedder det i lovforslaget.

Som følge af lovforslaget vil kulturministeren få hjemmel til at fastsætte regler om andelen af europæiske programmer i lokal TV udsendt i netværk. Hjemlen vil blive udmøntet på samme måde som den tilsvarende hjemmel om DR's og TV 2's programvirksomhed og programmer spredt ved hjælp af satellit eller kabel til områder ud over ét lokalt område.

Skal tilstræbe 50% europæisk

Opblød andre krav til lokal-TV

I et høringssvar siger foreningen: "Implementering af EU direktivet om kvoter bør ikke kunne ske uden, at det har konsekvenser for de øvrige regler for lokal TV. Folketinget kan ikke uden at skele til den øvrige forskelsbehandling ligestille lokal TV med stats TV for så vidt angår public service krav".

EU-lovgivningen om europæiske kvoter gælder også for TV-kanaler med base i England, men de engelske myndigheder i ITC tolker direktivet - og ordet "tilstræbe" - med noget mildere øjne end de danske, så TV3 og 3+ næppe berøres af lovændringen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også