MediaWatch

Lokal TV skal sende mere europæisk

I relativ ubemærkethed er en justering af medielovgivningen (L272) gledet gennem førstebehandling og ventes at træde i kraft 15 juni i år.

Den ny lovgivning indeholder en række justeringer af gældende lov, herunder en stramning af regler om kvoter for europæisk TV. Inspirationen er artikel 9 i det ændrede EF-direktiv "Fjernsyn uden grænser", hvoraf det fremgår, at kvotebestemmelserne om europæiske programmer ikke gælder for lokalt TV, der er bestemt for et lokalt publikum, og som ikke indgår i et nationalt netværk. Det betyder imidlertid, at direktivets kvotebestemmelser gælder for lokal-tv, som er udsendt i et nationalt netværk, og bestemt for et større publikum end det lokale.

Desuden gælder kvotebestemmelserne for DR, TV 2 og danske satellit- og kabel TV-stationer, som sender ud over ét lokalt område. Det kan virke konkurrenceforvridende, hvis lokal-TV udsendt i netværk ikke også er omfattet kvotebestemmelserne, hedder det i lovforslaget.

Som følge af lovforslaget vil kulturministeren få hjemmel til at fastsætte regler om andelen af europæiske programmer i lokal TV udsendt i netværk. Hjemlen vil blive udmøntet på samme måde som den tilsvarende hjemmel om DR's og TV 2's programvirksomhed og programmer spredt ved hjælp af satellit eller kabel til områder ud over ét lokalt område.

Skal tilstræbe 50% europæisk

Opblød andre krav til lokal-TV

I et høringssvar siger foreningen: "Implementering af EU direktivet om kvoter bør ikke kunne ske uden, at det har konsekvenser for de øvrige regler for lokal TV. Folketinget kan ikke uden at skele til den øvrige forskelsbehandling ligestille lokal TV med stats TV for så vidt angår public service krav".

EU-lovgivningen om europæiske kvoter gælder også for TV-kanaler med base i England, men de engelske myndigheder i ITC tolker direktivet - og ordet "tilstræbe" - med noget mildere øjne end de danske, så TV3 og 3+ næppe berøres af lovændringen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs