Verden versus Microsoft

MediaWatch

Desuden kommer verdens største softwareproducent nok også til at opleve flere og flere virksomheder og offentlige institutioner, der går over til at benytte den såkaldte open-source software, som Linux styresystemet og Sun's StarOffice værktøjspakke. Der er allerede tiltag til at noget sådant er på vej via statslige planlagte tiltag som i Frankrig og Danmark.

Microsoft har længe været i de amerikanske monopol- og konkurrencemyndigheders søgelys, men nu venter der sig sandsynligvis også en sag fra de europæiske konkurrencemyndigheders side, om end af en lidt anden karakter end den amerikanske. Begge sager kan komme til at betyde at Microsoft bliver presset til at indgå et forlig, som vil lette konkurrencen på de produkter, som producenten indtil videre har haft monopol på.

Microsoft står under anklage for at udøve såkaldt dræbende konkurrence overfor sine rivaler. Det vil sige at Microsoft via sin monopolagtige stilling med hensyn til styresystemer og software til desk top computere udøver konkurrence, hvis formål er at kvæle konkurrenterne helt og fuldstændigt.

EU vs. Microsoft

Microsoft selv udtrykker undren over Kommissionens henvendelse. Ifølge firmaet er der netop under udviklingen af Windows 2000 lagt speciel vægt på, at det skal kunne fungere sammen med andre eksisterende systemer herunder UNIX og Novell NetWare.

40 procent af Microsoft's omsætning stammer fra Windows styresystemet, og med den nye lancering af Windows håber Microsoft på yderligere at ville kunne befæstne sin potision som verdens største udbyder af styresystemer. Windows 2000 havde verdenspremiere den 17 februar mens danske interesserede måtte vente til den 23 februar på lanceringen i Danmark.

USA vs. Microsoft

Gates' indrømmelse

Truslen fra gratissystemer

Unibank har netop proklameret, at også de vil udskifte Microsoft's værktøjer i Office-pakken med en gratis udgave af StarOffice fra den amerikanske software-gigant Sun Microsystems. Unibank vil udskifte sowtwareværktøjerne på alle sine desk-top computere ude i filialerne. Dermed bliver Unibank den første større danske virksomhed til at implementere gratis-software på sine computere. Udskiftningen ventes at ville medføre en millionbesparelse for Unibank, og det vil sikkert brede sig til en lang række andre virksomheder i dansk erhvervsliv, hvis udskiftningen viser sig at blive en succes. Ifølge Unibank har man allerede testet Sun's systemer, og resultatet har indtil videre vist sig at være positive. Programmerne kan principielt det samme som Microsoft's, udtaler banken, og det lever fuldt ud op til bankkoncernens behov for tekstbehandling og regneark. Ifølge Sun findes der i dag cirka 10 millioner brugere af StarOffice over hele verden.

Samlet set vil Microsoft sandsynligvis ikke i den kommende tid kunne drive virksomhed med helt samme dominans i den kommende til, som giganten tidligere har været vant til. Det kunne være en af grundene til at Bill Gates for nylig trak sig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også