USA – Produktivitet ned og løn op

MediaWatch

Labor Department det amerikanske arbejdsministerium sagde, at produktiviteten for de ansatte uden for landbrugssektoren faldt med en årlig rate på 0,1 i første kvartal, hvilket ligger langt under den 2,0 procents stigning der var i sidste kvartal af år 2000.

Produktiviteten måler den mængde varer og serviceydelser, som hver enkelt arbejder producerer per time og det er først og fremmest produktiviteten, der giver anledning til en stigende levestandard.

Unit Labor Costs - enhedslønomkostningerne, der er et nøgletal i bedømmelsen af inflationspresset i økonomien, steg hele 5,2 procent omregnet til årsbasis, og det er den kraftigste procentvise stigning siden en 5,5 procents stigning i sidste kvartal af 1997.

De netop offentliggjorte tal holdt langtfra stik med økonomernes forventninger. Således havde Wall Street økonomer i en Reuters rundspørge forventet en 1,2 procents fremgang i produktiviteten og kun en 4,4 procents stigning i lønomkostningerne.

Nedgangen i produktiviteten reflekterer opbremsningen i økonomien: Med de svagere konjunkturer har virksomhederne flere medarbejdere på lønningslisten, end de behøver.

Det bratte fald i produktiviteten og de stigende lønomkostninger vil givetvis veje tungt i Fed's, den amerikanske centralbanks, overvejelser om renteændringer ved FOMC-mødet den 15. maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også