MediaWatch

USA – Produktivitet ned og løn op

Labor Department det amerikanske arbejdsministerium sagde, at produktiviteten for de ansatte uden for landbrugssektoren faldt med en årlig rate på 0,1 i første kvartal, hvilket ligger langt under den 2,0 procents stigning der var i sidste kvartal af år 2000.

Produktiviteten måler den mængde varer og serviceydelser, som hver enkelt arbejder producerer per time og det er først og fremmest produktiviteten, der giver anledning til en stigende levestandard.

Unit Labor Costs - enhedslønomkostningerne, der er et nøgletal i bedømmelsen af inflationspresset i økonomien, steg hele 5,2 procent omregnet til årsbasis, og det er den kraftigste procentvise stigning siden en 5,5 procents stigning i sidste kvartal af 1997.

De netop offentliggjorte tal holdt langtfra stik med økonomernes forventninger. Således havde Wall Street økonomer i en Reuters rundspørge forventet en 1,2 procents fremgang i produktiviteten og kun en 4,4 procents stigning i lønomkostningerne.

Nedgangen i produktiviteten reflekterer opbremsningen i økonomien: Med de svagere konjunkturer har virksomhederne flere medarbejdere på lønningslisten, end de behøver.

Det bratte fald i produktiviteten og de stigende lønomkostninger vil givetvis veje tungt i Fed's, den amerikanske centralbanks, overvejelser om renteændringer ved FOMC-mødet den 15. maj.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs