Usikkerhed om dagens US-børsåbning

MediaWatch

Futures på åbningen i dag peger heller ikke på nogen voldsom forsinket efterreaktion på fredagens dårlige beskæftigelsestal. Således er disse gået fra et svagt plus til et svagt minus. Ligeledes ligger de fleste toneangivende europæiske indeks pænt hævede.

Nogle iagttagere så fredagens børsudvikling som et klart tegn på at "tyren" var tilbage på markedet og herunder, at fredagens dystre beskæftigelsestal pegede frem mod en så godt som sikker 0,5 procents rentenedsættelse ved FOMC-mødet den 15 maj.

En række økonomer mener dog, at logikken halter hos investorerne. De mener, at fredagens arbejdsmarkedsrapport er et stærkt signal om faren for yderligere opbremsning i US-økonomien, idet indtrykket af dystre beskæftigelsestal kan få effekt på forbruget, der hidtil har holdt bemærkelsesværdigt stand i den aftagende US-økonomi.

En stigende arbejdsløshed kan hurtigt ændre investorernes manuskript om at US-økonomien hurtigt kommer tilbage i vækstsporet:

Så længe forbrugerne har deres jobs er de villige til at opretholde forbruget, men mister forbrugerne jobs eller føler en overhængende risiko for arbejdsløshed, så kan de meget vel begynde at holde tegnebogen godt lukket, siger økonomerne.

Hertil kommer, at også lønningerne var langt højere oppe end forventet, hvilket gav økonomerne anledning til frygt for inflationen. Endvidere annoncerede en Bush talsmand fredag, at Bush-administrationen frygtede, at de gode GDP-tal for første kvartal, der gav anledning til stigningerne, stod overfor at blive revideret nedad.

Dagens åbning imødeses derfor med spænding. Vil aktieinvestorerne fortsat holde sig til deres manuskript om, at økonomien er ovre det værste, på trods af makroøkonomiske nøgletal og økonomernen der vender tommelfingeren nedad for økonomien. Eller vil investorerne klappe hesten og begynde at tænke på, om de er ved at komme lidt for langt foran økonomien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også