Ægte monopolbrud udeblev

MediaWatch

Den beslutning gjorde nogle glade, mens andre var forbløffende. Radiodirektør Leif Lønsmann er meget glad og understreger, at det først og fremmest er lytterne, der har vundet udbudsrunden.

"Med fire kanaler fra DR vil der altid være fire forskellige radiotilbud: Samfunds- og oplysningsstof på P1; Kultur og klassisk musik på P2, landsdækkende Public Service på P3 og regionalradio på P4. Samtidig vil der med P5, der udbydes senere, komme et landsdækkende alternativ til DR. Så alt i alt kan radiolytterne se frem til mere valgfrihed", siger Leif Lønsmann.

Medieforsker Per Jauert er ikke overrasket. Han siger til Mediawatch:

"Det kommer ikke som nogen overraskelse, at Radio-TV Nævnet valgte at tildele DR den fjerde landsdækkende FM-kanal. Ud fra Medieforliget og det foreliggende udbudsmateriale er der ikke tale om en kommercielt attraktiv kanal og i det pænt store ansøgerfelt, hvoraf jeg bedømmer MTG og dagbladenes som de mest seriøse, vil jeg tro, at flere trækker vejret lettet over ikke at have fået tildelt kanalen".

Flere af de private aktører, der også søgte, var dog skuffede over, at det ægte monopolbrud udeblev og mest af alt forundret over forløbet. Især det faktum, at Nævnet ikke udbad sig møder med alle ansøgerne, men tog en beslutning på kun 1½ time, hvilket vurderes som temmelig kort tid til at sætte sig ind i et omfattende ansøgningsmateriale.

"Det er skuffende og fantasiløst, at man forspilder muligheden for at tilbyde lytterne anderledes radio ved at vrage de fem gode bud på alternativ radio. DR havde tre radiokanaler - det er svært at forstå begrundelsen for, at de partout skal have en fjerde", siger informationschef Niels Jørgen Langkilde, MTG, der er del af Radio PS-konsortiet. Langkilde fremhæver, at det ægte monopolbrud er forpasset, fordi den femte radiokanal ikke er 100% landsdækkende.

Ifølge Nævnet var flere af de andre ansøgninger "særdeles interessante" og Nævnet opfordrer derfor alle kandidater til at byde på den kommende femte radiokanal, der kommer til udbud senere på året eller i begyndelsen af 2002, og som ikke kan søges af DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også