Medier vil have offentlighedslov udsat

Beslutningen om at den nye offentlighedslov skal evalueres efter tre år løser ikke de grundlæggende problemer, siger Danske Medier, der vil have loven udskudt.

I går besluttede forligspartierne bag den nye offentlighedslov, at lovens to omstridte paragrafer 24 og 27, nr. 2  skal evalueres efter tre år. I den forbindelse skal Folketingets ombudsmand redegøre for den praktiske brug af lbestemmelserne på baggrund af sager, han måtte have behandlet i perioden.

Men det vil være mere rigtigt at tage de kritiserede paragraffer under lup, før loven vedtages end efter, mener Danske Medier.

"Aftalepartiernes beslutning om at evaluere de kritiserede bestemmelser i den nye offentlighedslov ikke rokker ved, at det foreliggende forslag rummer alvorlige demokratiske problemer," siger adm. direktør Ebbe Dal, Danske Medier, i en pressemeddelelse.

"Vi vil anbefale, at forligspartierne udsætter vedtagelsen af loven – og bruger tiden til at undersøge, om der er et behov for ændring af bestemmelserne om den politiske beslutningsproces."

Samme holdning har Dansk Journalistforbunds (DJ) formand, Mogens Blicher Bjerregaard:

"Det rigtige vil være at gøre kort proces og sørge for at få fjernet de paragraffer, der er så problematiske. Jeg synes, man skal se at få dem ud. Og gøre det først som sidst«, siger Mogens Blicher Bjerregaard til Politiken.dk.

Skinmanøvre

Også Liberal Alliance, der sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti for nylig dannede fælles front mod forslaget, kritiserer udspillet:

"Det er en pinlig skinmanøvre fra justitsminister Morten Bødskovs side. Han har en dårlig sag, og så siger han: Lad os tale om det om tre år, og så skulle det pludselig gøre alting bedre. Morten Bødskov er ved at lukke ned for, hvad der foregår i ministerierne, og det skal han ikke have lov til bare ved at sætte en tilføjelse om en undersøgelse til," siger Simon Emil Ammitzbøll (LA) til Ritzau.

Kritikken af forslaget til den nye offentlighedslov er møntet på paragraf 24 og paragraf 27, nr. 2. Første paragraf vil forhindre offentligheden i at få aktindsigt i dokumenter, der udveksles mellem statslige styrelser og ministerier som led i embedsværkets rådgivning og betjening af ministeren ("ministerbetjeningsreglen")). Den anden paragraf i papirer, der udveksles mellem ministre og forligspartnere i Folketinget i forbindelse med lovgivning og anden politisk proces ("folketingspolitikerreglen").

68.000 har protesteret mod loven på Facebooksiden 'Nej tak til den nye offentlighedslov', og for nylig underskrev ni chefredaktører en fælles protest mod loven, hvor de kræver de to paragraffer fjernet.

Ud over regeringspartierne bakker Venstre og Konservative op om lovforslaget, der forventes vedtaget inden sommerferien.

Engell: Protester får svært ved at ændre offentlighedslov 

EL, LA og DF i fælles front mod offentlighedslov 

Ny offentlighedslov har savnet kritisk modspil 

Pressen kalder statsministeren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også