Biografernes billetsalg styrkdykkede i corona-år - men dansk film slog rekord

Biograferne har solgt 41 procent færre billetter i 2020, men dansk films andel af billetsalget slog rekord - ikke mindst på grund af Thomas Vinterbergs drama "Druk".
Foto: Jeff Pachoud/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Jeff Pachoud/AFP/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen og Magnus Millang har i løbet af efteråret trukket folk af huse. 800.658 biografbilletter har Thomas Vinterbergs film "Druk" med de fire herrer i hovedrollerne solgt siden premieren 24. september. Det viser en opgørelse af Det Danske Filminstitut.

Dermed er "Druk", som gransker den danske drukkultur, den klart mest populære biograffilm i 2020. Filmen har allerede høstet flere priser. I weekenden vandt den således fire statuetter ved European Film Awards, og den er valgt som Danmarks bud på en Oscar.

Fire danske film topper

På andenpladsen følger Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens Ryttere", som i alt har solgt 440.639 billetter efter at have solgt i omegnen af 125.000 alene i weekenden efter premieren 19. november.

På tredjepladsen følger "Klovn The Final" af Casper Christensen og Frank Hvam, mens Anders Refns "De forbandede år" lander på fjerdepladsen. Dermed er de fire øverste film på top 10-listen danske produktioner. Først på femtepladsen dukker den første udenlanske blockbuster op med Disneys "Frost 2", der havde premiere i 2019.

Billetsalg næsten halveret

De mange danske film på listen bringer dansk films andel af biografernes billetsalg op på rekordhøje 51 pct. Med til billedet hører, at flere Hollywood-film som den nye James Bond er blevet udkudt til 2021 på grund af coronapandemien, der også har vredet armen om på biografmarkedet.

Biograferne har været lukkede i flere måneder, og flere store Hollywood-film er som nævnt udskudt til næste år. Det betyder, at det samlede antal solgte billletter er faldet med 41 pct. i forhold til sidste år - og der bliver ikke solgt flere i år. Onsdag eftermiddag klokken 16.00 lukker alle biografer til og med 3. januar som følge af coronarestriktioner.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også