MediaWatch

Bibliotekspenge: Her er forfatterne der tjener mest

Den årlige fordeling af bibliotekspengene til forfattere er netop blevet offentliggjort. I alt bliver der uddelt 179 mio. kr. og for første gang giver også digitale udgivelser en bid af kagen - se listen over topscorerne her.

/Ritzau Scanpix/Sofie Mathiassen
Foto: /Ritzau Scanpix/Sofie Mathiassen

Det starter ved navnet Panagiotis Charbis og 1697,61 kr. i bunden og ender ved Bjarne Reuter og 729.197,62 kr. i toppen. Det handler om biblioteksafgiften, der er en af de vigtige indtægter for landets forfattere, og som årligt uddeles.

Puljen for 2018 tæller i alt 179 mio kr. - to mio. kr. mere end sidste år. Listen over de mere end 10.497 forfattere, der har fået andel i pengene er netop blevet offentliggjort, og viser altså, at Bjarne Reuter fortsat er den forfatter, hvis bøger udløser mest i biblioteksafgift, der beregnes ud fra bl.a. antal eksemplarer og sidetal.

Bjarne Reuters navn står på mere end 156.000 bøger på landets bibioteker - og knap 10.000 i digital udgave. Det indbragte ham 710.211 kr. i afgift for de fysiske udgaver - og 18.986 kr. for de elektroniske, der er blevet lån på Ereolen.

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget en ny bekendtgørelse, som gjorde op med den årelange tradition, at det udelukkende er bøger trykt på papir, som bonner ud biblioteksafgiften. Siden årsskiftet har også e-bøger og netlydbøger udlånt via bibliotekernes digitale tjeneste Ereolen samt NOTA også talt med, således at også de digitale læsevaner berettiger til at få del i den årlige pengepulje.

Årets biblioteksafgift er derfor den første, hvor udlån af e-bøger og netlydbøger tæller med. Samlet er der i år uddelt 7,2 mio. kr., svarende til 4 pct. af den samlede pulje, for digitale udgivelser ifølge Slots- og Kulturstyrelsen.

Nummer to på listen Josefine Ottesen har fået lidt flere digitale indtægter end listens absolutte topscorer. Hun får 619.216 kr. for de fysiske bøger og 63.139 kr. for de elektroniske titler - i alt 682.355 kr.

Flere digitale indtægter

Flere forfattere kan dog efter i år forvente flere digitale indtægter. I 2017 havde forlagene Gyldendal, Modtryk, Gads Forlag, Politikens Forlag og People's Press ikke deres bøger til udlån på bibliotekernes portal Ereolen. Men i år har Gyldendal og Modtryk og flere andre tilsluttet sig.

"Flere forlag har tilsluttet sig bibliotekernes digitale udlånstjenester i 2018, og det betyder, at flere vil få andel i den digitale del af biblioteksafgiften i 2019," skriver Slots- og Kulturstyrelsen, som landets biblioteker sorterer under.

Hos kulturminister Mette Bock vækker det glæde, at forfatterne nu også er begyndt at få digitale indtægter. I alt drejer det sig om 3423 forfattere, og det største beløb udbetalt til en enkelt forfatter for e-bøger og netlydbøger i 2018 er 82.247 kr.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi nu for første gang udbetaler biblioteksafgift til blandt andet forfattere af e-bøger og netlydbøger, for når stadigt flere af os læser litteratur i netop disse formater, giver det god mening, at biblioteksafgiften afspejler den udvikling," udtaler Mette Bock i en pressemeddelelse.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere