MediaWatch

Gazprom åbner for gassen til Ukraine

Efter indgåelsen af en aftale med EU-Kommissionen har Rusland accepteret at åbne op for gasleverancer til Ukraine.

Foto: Gazprom

Rusland er gået med til at åbne op for hanen til gasleverancerne til Ukraine, efter at der sent fredag aften er indgået en politisk aftale med EU-Kommissionen som mægler.

Rusland er gået med til at sænke priserne, oplyser EU's energikommissær, Maros Sefcovic, i en pressemeddelelse.

Ifølge kommissæren er alle tekniske detaljer og rammerne for en endelig aftale faldet på plads, men parterne har endnu ikke sat deres underskrifter på et stykke papir - det kræver mere proceduremæssigt arbejde, lyder det.

Det er et "afgørende skridt mod at sikre, at Ukraine har tilstrækkelige gasforsyninger i den kommende vinter, og at der ikke er nogen trussel mod den fortsatte pålidelige gasleverance fra Rusland til EU", siger Maros Sefcovic efter måneders hårde forhandlinger.

Parterne er i den foreløbige aftale blevet enige om leverancer fra oktober i år til slutningen af marts 2016. Kijev har forpligtet sig til at købe to milliarder kubikmeter gas fra Gazprom.

Finansieres af halv milliard dollar

Købet finansieres af 500 millioner dollar, som internationale finansielle institutioner har stillet til rådighed.

Aftalen er vigtig for Ukraine, hvor vintrene bliver kolde, og hvor de østlige regioner er præget af konflikt.

Rusland og Ukraine har i årevis haft uenigheder om gaspriserne og om Ukraines gæld til Rusland for de naturgasleverancer, som ukrainerne har været afhængige af.

Norge har for nylig passeret Rusland og tilbageerobret positionen som den største leverandør af naturgas til Vesteuropa.

Det opfattes som en konsekvens af EU's forsøg på at gøre sig mindre afhængig af russiske energiforsyninger - blandt andet som følge af utilfredsheden med Ruslands rolle i det østlige Ukraine.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sendte tidligere på året en klagemeddelelse med påstand om, at det statslige russiske selskab Gazprom udnytter sin dominerende position på markedet.

Det afviste Gazprom blankt.

EU forlænger sanktioner mod Rusland

Polsk præsident uddeler verbale ørefigner

Rusland kigger sig over skulderen mod Europa

Ukraine slår igen mod Gazprom - kræver 106 mia. kroner

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs