Danske Medier kræver opmærksomhed på chatbots brug af mediers indhold

Når de populære chatbots evner at svare på spørgsmål og formulere tekst bygger det på andres arbejde. Dét bør anerkendes, og der bør indføres regler på området, lyder det fra bl.a. Danske Medier.
”Det er hverken en intelligent modpart eller noget, der er guddommeligt beåndet,” udtaler Mads Brandstrup, direktør i Danske Medier. | Foto: Danske Medier
”Det er hverken en intelligent modpart eller noget, der er guddommeligt beåndet,” udtaler Mads Brandstrup, direktør i Danske Medier. | Foto: Danske Medier

Når chatbots som ChatGPT og Bing Chat kan svare på spørgsmål bygger det bl.a. på store mængder af tekst produceret af danske aviser og medier, og det går ikke at der bruges løs af mediernes indhold, mener de fire organisationer Danske Medier, CopyDan, DPCMO og VISDA ifølge Finans.

I praksis er det organisationen Common Crawl, som i 13 år har støvsuget internettet for tekst for at stille det til rådighed for eksempelvis forskere, men det er ifølge avisen også blevet grundlaget for chatbotternes viden og sprog. 

”Det er nærliggende at tro, at det er nyt materiale, der opstår. Men det er hverken en intelligent modpart eller noget, der er guddommeligt beåndet,” udtaler Mads Brandstrup, direktør i Danske Medier.

I første omgang ønsker de fire organisationer at få anerkendt, at teknologierne bruger indhold, som selskaberne bag ikke har betalt for, og næste skridt skal være at få lavet regler, så en virksomhed kan betale for at bruge indhold til deres chatbot, fortæller Mads Brandstrup til Finans. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også