Danske biblioteker møder økonomisk pres af stigende digitale udlån

Aarhus Bibliotekerne, der i 2022 formidlede 667.000 udlån af digitale bøger oplyser, at et udlån af en lyd- eller e-bog koster bibliotekerne omkring tre gange så meget som udlånet af en fysisk bog.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Med omkring 1,4 digitale udlån af lyd- og e-bøger per borger på de danske biblioteker, er Danmark verdens største på digitale udlån, men netop denne udvikling presser bibliotekerne økonomisk, da e-bøger typisk koster dem mere per udlån end fysiske bøger. Det skriver Politiken.

Regelsæt og lovgivning har ikke fulgt med den tiltagende digitale læsning og lytning, og bibliotekerne skal derfor løbende forhandle med enkelte forlag om betingelserne, hvor der typisk afregnes for hver gang, en borger klikker en bog hjem, og ikke for hver bogtitel, som man er vant til fra trykte bøger, fortæller direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen. 

“Kort fortalt kan man arbejde på at skabe bedre rammer for bibliotekernes indkøb af digitale materialer, både gennem lovgivning og ved, at man sikrer de økonomiske rammer, så borgernes stigende efterspørgsel efter e-bøger kan imødekomme,” siger han til avisen.

Chefforhandler for sammenslutningen af danske biblioteker i Det Digitale Folkebibliotek Mikkel Christoffersen, der står for forhandlingerne med forlagene, beskriver, hvordan bibliotekernes økonomi grundet den digitale udvikling bliver stadig mere usikker, og oplyser at gennemsnitsprisen per udlån for en digital bog eller lydbøg er 13,5 kr. 

Fra Aarhus Bibliotekerne, der sidste år udlånte 667.000 digitale bøger, genkender chef Marie Østergaard problemet og oplyser, at et digitalt udlån “groft sagt” koster Aarhus Bibliotekerne tre gange så meget som udlånet af en fysisk bog. 

Bogpanelets årsrapport ”Bogen og litteraturens vilkår 2022”, som Slots- og kulturstyrelsen står bag, viste i januar, at digitaliseringen af bog- og forlagsbranchen sker i højt tempo og gælder både produktion, distribution og forbrug. Specifikt for distributionen af bøger, er de digitale tilbud tæt på at indhente de fysiske, lød en af konklusionerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også