Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien

Flere dele af i mediebranchen er presset af manglende afklaring på bl.a. kulturbidrag og støttepulje til lokalmedier.
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Landets nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) håber at kunne fejre sommervarmen med en ny politisk aftale for medieområdet i bagagen. Sådan lyder det i en bisætning fra ministeren under et længere interview i TV 2’s nyhedspodcast, Dato.

”Af og til trækker man stikket i ferier og kan se tilbage. Man får tid til at reflektere, og det har jeg ikke været så god til endnu, fordi jeg har været kulturminister i under 50 dage. Når vi når til sommerferien, kan jeg se på: er det lykkedes at lande en moderne medieaftale,” siger Jakob Engel-Schmidt i interviewet.

Hans forgænger Ane Halsboe-Jørgensen (S) landede et smalt medieforlig, som bl.a. omfattede indførelsen af et såkaldt kulturbidrag på seks pct. af streamingtjenesters danske omsætning, som var et springende punkt for flere oppositionspartier, bl.a. det nuværende regeringsparti Venstre.

Medieforliget nåede dog aldrig at blive implementeret, og dermed er støttekronerne fra en længe ventet ny pulje til distrikts- og ugeaviser endnu ikke begyndt at rulle - på trods af bred opbakning fra Folketingets partier.

I sit regeringsgrundlag meddelte SVM-regeringen, at den i det store hele agter at videreføre det smalle medieforlig med undtagelse af netop kulturbidraget.

”Regeringen vil gennemføre medieaftalen, dog vil regeringen afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift – samt foretage yderligere tilpasninger,” lyder det i teksten.

Særligt landets regional- og lokalmedier og produktionsbranchen har længe kaldt på den afklaring, som en gennemførsel af medieforliget vil give.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også