MediaWatch

Nationalbanken venter recession i 2023

Danske virksomheder skal forberede sig på en periode med fald i beskæftigelsen, lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. | Foto: Jens Dresling

Nationalbanken ser en ”væsentlig opbremsning i dansk økonomi og venter, at det danske bruttonationalprodukt går tilbage med 0,1 pct. i 2023.

Det viser en ny prognose onsdag morgen.

I år er der ifølge Nationalbanken udsigt til en bnp-vækst på 2 pct., mens økonomien ses vokse med 1,2 pct. i 2024.

”Vi kan godt forberede os på en periode med svækket aktivitet og fald i beskæftigelsen. Men man skal huske, at det herhjemme sker efter en meget stærk højkonjunktur i forlængelse af coronapandemien, som har ført til et meget stramt arbejdsmarked,” udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Inflationen ventes at lande på 8,6 pct. i år, 4,3 pct. i 2023 og på 1,7 pct. i 2024.

Netop inflationen er Nationalbankens helt store bekymring.

”Det er vigtigt at få den meget høje inflation bragt ned. Det kræver en markant opstramning af den økonomiske politik, og det vil desværre komme til at kunne mærkes af alle – både borgere og virksomheder. Hvis vi ikke får styr på inflationen, vil omkostningerne for samfundet blot blive endnu større senere,” siger nationalbankdirektør Lars Rohde ifølge en pressemeddelelse.

Han opfordrer samtidig regeringen til at føre en stram finanspolitik, og gå endnu hårdere til værks end i sit nuværende forslag til finanslov, der allerede vurderes at indebære en stramning af finanspolitikken.

”Kombinationen af et stort pres på arbejdsmarkedet, høj efterspørgsel og høj inflation skaber risiko for en selvforstærkende løn-pris-spiral i Danmark. Derfor mener vi, at finanspolitikken skal strammes og hurtigst muligt nedbringe efterspørgslen markant. Også mere, end hvad der er lagt op til i regeringens forslag til finanslov,” siger Lars Rohde.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch)

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs