MediaWatch

Tidligere DR-generaldirektør er død

Hans Jørgen Jensen, manden bag TV Avisen, er død.

Hans Jørgen Jensen var generaldirektør i DR fra 1985 til 1994. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen

DR's tidligere generaldirektør Hans Jørgen Jensen er død i en alder af 87 år. Det skriver Politiken.

Han viede næsten fire årtier af sit liv til Statsradiofonien - senere Danmarks Radio - endnu senere DR - inden han stod af på toppen og gik på pension som generaldirektør i 1994.

Efter at have afsluttet sin uddannelse på Journalisthøjskolen i 1956 kom han i arbejde hos Statsradiofoniens fjernsynsafdeling.

Hans talent og stærke holdninger til fjernsyn blev anerkendt, da han i 1964 tiltrådte stillingen som chef for TV-Aktualitetsafdelingen.

Herfra satte han sit tydeligste spor på dansk tv-historie. Han var nemlig en af hjernerne bag TV-Avisen, som blev en stor succes for Danmarks Radio.

TV-Avisen blev lanceret i en tid, hvor tv-nyheder var i sin spæde ungdom. Samtidig blev tv-journalistik ifølge Politiken modarbejdet af datidens aviser.

"Det krævede en chef, der kunne stå fast i stormvejr, for ballade blev der, da konceptet med oplæste nyheder slap ud i offentligheden," skrev Berlingske i 2016 ifølge DR i et fødselsdagsportræt.

På trods af primært at arbejde med fjernsyn nægtede Hans Jørgen Jensen at lade sig "tyrannisere af kravet om levende billeder", som han formulerede det i medieforskeren Stig Hjarvards bøger om tv-nyheder.

Det vigtigste for ham var, at nyhedernes indhold røg ud til seerne - ikke at de var pakket flot ind.

12 år efter TV-Avisens fødsel - i 1976 - kunne Jensen kalde sig programdirektør for DR's radio og TV.

Og i 1985 blev han så udnævnt som generaldirektør hos landets største medievirksomhed - Danmarks Radio - der stadig havde monopol på at sende tv.

Han var dermed også chef, da TV2 i 1988 meldte sig på banen i spillet om opmærksomheden i danskernes stuer.

Da Hans Jørgen Jensen stoppede i 1994, sagde han, at han burde være gået af flere år tidligere.

"Jeg var slidt op som chef," sagde han til Ritzau i 2016.

I 2010 gjorde han sig bemærket med et debatindlæg i Politiken, hvor han kritiserede, at DR's programudbud var blevet "popularitetssøgende i en hæmningsløs jagt efter de højest muligt seertal".

Hans Jørgen Jensen efterlader sig en hustru, tre børn og flere børnebørn.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere