MediaWatch

Forening: Tilslutningspligt har været en formalitet

Antenneforeningernes organisation og YouSee tager til efterretning, at tilslutningspligten fjernes, men tvivler meget på de praktiske konsekvenser.

Tv-udbydere som Viasat og især Boxer TV jubler over et længe ventet politisk tiltag, hvor miljøminister Ida Auken (SF) snart vil fremsætte et lovforslag, der gør op med årtiers tilslutningspligt til fællesantenneforeninger, som siden 1970’erne er blevet indarbejdet i kommunale lokalplaner,

Antenneforeningernes interesseorganisation er også positivt indstillet, men vurderer at det politiske tiltag mest bliver et symbolsk slag i luften.

Man påpeger, at langt de fleste borgere, trods nye muligheder for tv-adgang, bliver i deres antenneforening – ikke på grund af tillslutningspligt, men fordi det giver god mening, lyder det i en pressemeddelelse:

”Det er helt uden hold i virkeligheden, når nogen udtaler (BFE, red.), at 650.000 husstande er omfattet af tvangstilslutning til antenneforeningerne, og at medlemmerne står i kø for at blive frigjort fra snærende bånd,” siger formand Carsten Jørgensen, Antennesammenslutningen af 2012, der er en nyetableret mindre landsforening for danske an­tenneforeninger, der er dannet parallelt med FDA.

Carsten Jørgensen henviser til, at BFE har oplyst, at 437.000 selv tror, de er omfattet af en form for tilslutningspligt.

”Den nuværende tilslutningspligt dækker formentlig højst 50.000 tilslutninger, og det er kun formelt. For kun ganske få antenneforeninger fastholder medlemmer, der ikke ønsker at være medlem. Derfor kan man lige så godt afskaffe tilslutningspligten med en passende overgangsperiode af hensyn til de berørte foreningers økonomi.”

Han refererer til en undersøgelse udført af Naturstyrelsen, hvori det antages, at 50-100.000 husstande er omfattet af tilslutningspligt. Undersøgelsen viser også, at kun få antenneforeninger rent faktisk udøver den i praksis.

Ca. 20 procent af husstandene får i dag deres tv-kanaler via en antenneforening i deres boligområde, vurderer A2012.

I medieforliget i 2010, som fik opbakning fra antenneforeningerne, var der enighed om at afskaffe tilslutningspligten. Foreningen holdt dog hårdt på en overgangsordning, så antenneforeninger, hvis økonomi bliver berørt heraf, kan tilrettelægge deres forhold, så de ikke bliver ramt.

YouSee mulig taber
Kabelgiganten YouSee leverer tv til ca. 50 procent af alle husstande i landet. Selskabet har dermed også mange antenneforeninger som kunder, der forsynes med forskellige løsninger.

YouSee med mange kunder kunne ligne den store taber, hvis en større gruppe seere nu får frihed til at skifte leverandør.

”Det politiske initiativ har været på vej længe, og det overrasker derfor ikke. Vi har holdt os på afstand af denne debat, for det er en sag mellem borgerne og deres egen antenneforening,” siger vicedirektør Ulf Lund, YouSee, der dog også udtrykker sympati for de oprindelige kollektive aftaler i antenneforeningerne, der har sikret foreningernes økonomi gennem årene.

Ulf Lund er ligesom Carsten Jørgensen meget i tvivl om omfanget af husstande, der i dag reelt er bundet til deres leverandør, men afviser ikke, at et antal husstande kan forlade YouSee som følge af politikernes tiltag.

”Lad os sige det sådan, at det ikke er på top ti over de udfordringer, vi spekulerer over i 2013, og eventuelle tab af husstande vil ikke kunne ses på bundlinjen,” siger han.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere