Aktieugen, der gik

MediaWatch

Nasdaq-indekset sluttede 1,1 procent højere i 1840,26, men tabte 4,6 procent på ugen. Det teknologitunge indeks har tabt 26 procent i første kvartal og indekset ligger hele 64 procent fra sit højeste i 5.048 sat den 10. marts sidste år.

Dow Jones aktierne gik 0,8 procent frem fredag og lukkede i 9.878,78. Målt på ugen steg indekset 3,9 procent, men målt på kvartalet har bluechips-indekset tabt 8,4 procent i år indtil videre.

På trods af den svage stigning fredag forventer iagttagere, at indtjenings-advarsler og senere realiserede skuffende første kvartalsresultater fortsat vil trykke markedet i de kommende uger.

Aktieugen bød på en vis optimisme de første to børsdage, men stigningerne fik en brat afslutning onsdag med nye profitwarnings fra blandt andet Nortel Networks og Palm, hvilket gav et kraftigt 6 og 2 procents dyk i Nasdaq-indekset onsdag og torsdag.

Det store spørgsmål er - som sædvanlig i et faldende marked - om markedet er ved at have nået bunden. Optimisterne siger, at markedet er oversolgt. Pessimisterne, at der er lang vej endnu. Reaktionerne på den forventede strøm af indtjeningsadvarsler i næste uge og en række 1.kvartalsmeddelelser midt i april måned vil vise om markedet er ved at have nået bunden. "Når markedet holder op med at reagere på negative nyheder, så er en trendvending forestående", siger et gammelt børsråd.

Fredagen bød også på et blandet makroøkonomisk billede af US-økonomien:

Michigan Universitetets forbrugertillidsindikator for marts måned viste en lidt højere end forventet forbrugertillid, hvilket giver tegn om at stabiliteten kan være ved at indfinde sig på forbugersiden. Ligeledes viste en rapport fra Commerce Department, at de personlige indkomster steg 0,4 procent i februar, samt at det personlige forbrug blandt amerikanerne steg 0,3 procent.

Omvendt viste en anden rapport - Chicago indkøbschefernes indeks, at aktiviteten i fremstillingssektoren faldt mere end ventet i marts, hvilket tyder på fortsat kontraktion i økonomien.

De europæiske og danske aktier klarede sig bedre end ventet fredag efter de kraftige kursfald i USA onsdag og torsdag. KFX-indekset steg fredag 1,2 procent til 294,47. De fleste af teknologiaktierne fik lidt tilbage fredag. GN Store Nord steg 6,7 procent ovenpå det skuffende regnskab onsdag og lukkede i kurs 96. NKT steg cirka 2,5 procent til kurs 1275. i-Data steg 5,3 procent til kurs 137. Og Tele Danmark - TDC - kan gå på weekend 3,7 procent højere i kurs 296,5.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også