Den ny økonomi stiller Danmark ved en skillevej

MediaWatch

Den ny økonomi er et udvandet og skamredet begreb, der for mange signalerer dot.com og e-handel og ikke meget andet. Men for seriøse økonomer er den ny økonomi noget andet og mere end ny teknik og Internet. Det skriver Berlingske Tidende.

Med baggrund i det amerikanske vækstmirakel forklarer nationaløkonomer, at den intensive udnyt-telse af nye teknologier af såvel gamle som nye virksomheder er årsag til de store produktivitets-stigninger i USA. Også i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD er man efterhånden blevet overbevist om, at stigningen i nationale økonomier kan kædes sammen med investeringer i forsk-ning, udvikling og teknologi.

Spørgsmålet er, om Danmark har fået del af effekterne af den ny økonomi. Hvis man sammenligner de danske økonomiske vækstrater med de amerikanske, må det anses som tvivlsomt. I løbet af 1990'erne er væksten i den amerikanske økonomi steget med knap 33 procent, og produktiviteten er steget med ca. 19 procent. i samme periode er den danske økonomi vokset med godt 20 procent, mens produktiviteten er steget med 14 procent.

På denne baggrund synes Danmark at stå ved en skillelinie, hvor det i de kommende år vil vise sig, om danske virksomheder er i stand til at omsætte investeringerne i den nye teknologi til mere effek-tivitet på samme måde som deres amerikanske kolleger.

Morten Kyhn fra Den Danske Banks økonomiske afdeling har umiddelbart vanskeligt ved at se, at den ny økonomi skulle have haft synlig effekt på de økonomiske nøgletal i Danmark. På den anden side er han overbevist om, at der er behov for store effektivitets-stigninger, hvis Danmark fortsat skal udvikle sig økonomisk positivt i forhold til de øvrige europæiske lande.

Til gengæld er Dansk Industri af den opfattelse, at den ny økonomi allerede har satte sine spor i Danmark. Cheføkonom Richard B. Larsen udtaler således:

- Jeg er usikker på, om vi ikke allerede har haft effekter af ny økonomi . Han henviser til, at en ræk-ke tal på det seneste godt kunne ses som udtryk for, at Danmark er midt i en pæn produktivitetsud-vikling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også