MediaWatch

Danmarks Radio er DAB-optimister

Og at vi også i Danmark har haft frustrerende nedture i DAB-arbejdet. Men der er al mulig grund til optimisme nu, oplyser han til MediaWatch.

Partierne bag medieforliget har nemlig vedtaget en strategiplan for udrulningen af DAB-sendere i Danmark. Den har man ventet på i to år.

Det betyder, at der nu er taget stilling til, hvordan man skal disponere de DAB-frekvenser (eller rettere sendeblokke), der nu er tildelt Danmark - nemlig 1 landsdækkende blok samt 2 regionale blokke. Den eneste usikkerhed, der er tilbage, er omkring det kommende lokalradionet, som skal huses i det såkaldte L-bånd. Dette er endnu ikke disponeret.

De fleste større firmaer, der producerer autoradioer, har allerede DAB-radioer til salg. Og ingen tvivler på, at apparaterne bliver billigere og billigere for hvert år. De første transportable "transistorradioer" er nu også præsenteret. Men endnu møder vi dem ikke her i landet i detailforretningerne - og det er jo klart: Hvordan skal vi sælge en autoradio, der kun fungerer i København og Holstebro? spørger forhandlerne.

Ond cirkel kan brydes, hvis...

&'>8226; Politikerne skal støtte DAB-udviklingen, bl.a. ved at beslutte en dato for nedlæggelse af FM-sendenettet. Internationalt er der en klar politisk interesse i at få FM-frekvenserne, især i Europa, frigjort til kommercielle formål. I Danmark er vi godt på vej med sådanne politiske beslutninger, idet det i DAB-forliget hedder: FM-sendingerne skal nedlægges om 10-15 år.

&'>8226; Radiofonierne skal støtte udviklingen ved at tilbyde særlige services til dem, der vil investere i en DAB-modtager. DR har allerede et par ekstra services og planlægger flere næste år. Imidlertid mangler vi partnere på det kommercielle marked. I Norge har den kommercielle P4 allerede udtrykt stor optimisme omkring DAB, som man ser store muligheder i mht. visuel annoncering på DAB-displayet.

&'>8226; Teknologibranchen skal støtte udviklingen ved at sikre billigere og billigere DAB-modtagere - og endelig skal detailleddet stimulere en efterspørgsel.

DAB er suveræn teknologi

Nye komprimeringsstandarder kommer og går - men der er endnu ikke noget, der tyder på, at f.eks. MP3-teknologien er tilstrækkelig sikker til overførsel via terrestriske sendere. I hvert fald vil der skulle bruges så meget bit-rate på sikkerheds-systemer, at rationaliteten er begrænset.

Dog er der ingen tvivl om, at begrebet radiofoni vil ændre sig over de kommende år. Derfor kan man ikke gøre dette til et forsimplet spørgsmål om Radio eller Internet, for Radio - eller rettere "lyd" - vil vi fremover distribuere på alle tænkelige måder.

DAB er suveræn til at sende broadcast via luften til et stort og ofte mobilt publikum (godt 60% af radiolytningen foregår mobilt). Internet-radio er suveræn i forhold til de interaktive muligheder, hvor det bl.a. er muligt i langt højere grad at sammensætte sine egne kanaler ved hjælp af lyd fra hele verden.

Nye systemer vil komme til: WAP, DVB, osv. - og de vil alle supplere hinanden.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs