MediaWatch

Tiltrængt bredbåndskrig i Danmark

Først lagde Tele Danmark ud med nye flat-rate ADSL-tilbud til private, og allerede samme dag fulgte CyberCity efter med nedsættelse af sine priser på xDSL-opkoblinger.

Mobilix har desuden bebudet, at de vil øge sin indsats med billigere bredbåndstilbud overfor erhvervsvirksomheder, og det tyder på, at det blot er et spørgsmål om tid, før Mobilix også går mere aktivt ind på at erobre sin del af privatmarkedet.

Og så er der desuden kommet helt nye spillere på banen med nye koncepter, som netværksvirksomheden ScanCom og svenske Bredbandsbolaget, der vil tilbyde netværk med forbindelser til bredbåndsnettet til boligselskaber og kollegier. Det kommende trådløse netværk, FWA, hvortil licenserne i øjeblikket er i offentlig udbud, forventes også at øge konkurrencen på højhastighedsopkoblinger, om end ingen endnu helt tør vurdere, i hvilken omfang FWA-teknologi vil slå igennem overfor forbrugerne.

Netexpress fra Tele Danmark

Tilbudene på Tele Danmarks højhestighedsforbindelser er såkaldet Flat Rate tilbud, hvor brugerne betaler et fast beløb om måneden, hvorefter man kan være koblet på Internettet konstant, uden at bekymre sig om minuttakster, og der er heller ingen begrænsninger på de mængder af data, man kan downloade, som tilfældet var for de tidligere fastpristilbud.

NetExpres har som ISDN den fordel, at telefonlinien holdes åben for samtaler, selv om internet-opkoblingen er åben, uden at der kræves en ekstra telefonlinie eller specielt udstyr til telefonerne.

Klik her for at se illustrationen i fuld størrelse

Ovenfor i Skema 1 ses de tre varianter af NetExpres-tilbud fra Tele Danmark, som adskiller sig på sende- og download-hastighed og pris. Priserne er inkl. Internet abonnement og fri trafik.

Oprettelsesgebyrer for hver af de tre tilbud beløber sig i 2.500 kroner. Tele Danmark forventer, at 60 procent af de danske husstande vil have adgang til ADSL inden årets udgang.

CyberCity følger trop

Klik her for at se illustrationen i fuld størrelse

CyberCity's højhastighedstilbud bygger på xDSL teknologien, og de tilbydes alle eksisterende xDSL kunder. CyberCity har i dag udbygget 72 centraler med højhastighedsadgang, og derved har CyberCity ifølge egne oplysninger det mest udbyggede net i landet. Tele Danmark opgiver selv ifølge CyberCity at dække 60 centraler ved året udgang.

Klaus Riskær udtaler, at de nye tilbud repræsenterer det første spadestik, som især har betydning for e-commerce og levering af byte-baserede produkter indenfor underholdningsindustrien, radio og TV. Presset på andre brancher for at møde teknologikravet vil stige, og i takt med at disse indfries af rettighedsindehavere og producenter, vil dagligdagens forbrug af disse produkter, og måden de indkøbes på, blive underlagt enorme forandringer.

Nye spillere med alternative tilbud

Det svarer til omkring 150 gange hastigheden på en almindelig ISDN-forbindelse. Internetoperatøren har været i gang i Sverige i cirka et år, hvor prisen er 200 svenske kroner per måned med ubegrænset trafik.

Bredbandsbolaget har meddelt at man i løbet af oktober måned går i gang med at installere bredbåndsadgang til 488 husstande i boligselskabet AKB's afdeling i Avedøre. Prisen for de lynhurtige internet-forbindelser i Avedøre bliver 1995 kroner i startinvestering og 200 kroner i fast månedlig afgift med fri adgang. Se også MediaWatch Nr. 53.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs